Gönderen Konu: TULPAR SÖZLÜĞÜ  (Okunma sayısı 357 defa)

Ertugrul Tulpar

• Jr. Member
  • **
    • Profili Görüntüle
TULPAR SÖZLÜĞÜ
« : 17 Nisan 2026, 02:22:21 öö »
TULPAR SÖZLÜĞÜ
Öznenin Çözülmesi ve Tutuluş (Askı) Kavramları

Bu sözlük, modern öznenin çözülme biçimlerini, bu çözülmeye eşlik eden yapısal süreçleri ve bunlara karşı geliştirilen etik-varoluşsal kavramları sistematik biçimde bir araya getirmek amacıyla hazırlanmıştır. Burada yer alan kavramlar yalnızca betimleyici terimler olarak değil, aynı zamanda çözülme, taşkınlık, iç çöküş, şiddet, eşik, dayanak ve taşıma rejimlerini ayırt etmeye yarayan kurucu kavramsal araçlar olarak düşünülmektedir.

Sözlüğün kavramsal ekseni, özellikle çocuk tanrı, zombi, vampir, tutuluş (askı), tutrak, zemberek, kut, nefs ve şahitlik gibi terimler etrafında şekillenmektedir. Bu çerçevede amaç, çağdaş şiddeti yalnız bireysel patoloji ya da toplumsal sapma olarak değil, öznenin kurulma, çözülme ve gerilim altında kalma biçimleri açısından analiz edebilecek bir düşünce dili oluşturmaktır.

---

Çocuk Tanrı

Sınırla, eksiklikle, engellenmeyle ve hayal kırıklığıyla olgun biçimde karşılaşamamış; kendi arzusunu merkezileştirerek dünyayı kendi etrafında dönmesi gereken bir alan gibi yaşayan özne.

Kısa formül:
Çocuk tanrı, sınır tanımayan arzunun öznesidir.

---

Zombi

Biyolojik canlılığı sürse de öznel diriliği çökmüş, iç merkezi zayıflamış, tepkiselliğe ve sürüklenişe açık hale gelmiş özne.

Kısa formül:
Zombi, zembereği çözülmüş, tutrağı çatlamış ve tutuluşu dağılmış öznedir.

---

Vampir

Kendi boşluğunu başkasının zamanı, dikkati, emeği, duygusu, bedeni ya da canlılığı üzerinden doldurmaya çalışan yırtıcı özne.

Kısa formül:
Vampir, başkasını kaynak haline getiren öznedir.

---

Askı

Şiddetin, arzunun ya da dürtünün hemen edime dönüşmesini engelleyen kırılgan eşik. Askı, kararsızlık değil; bilinçli gecikme ve etik durma halidir.

Kısa formül:
Askı, edimin ertelendiği etik eşiktir.

---

Tutuluş

Gerilim altında dağılmadan kalma, taşkınlığa düşmeme ve çözülmeyi geciktirme hâli. Pasif bekleyiş değil, etik taşıma rejimidir.

Kısa formül:
Tutuluş, gerilim altında dağılmadan kalma hâlidir.

---

Tutrak

Bir özneyi, ilişkiyi, mekânı ya da toplumu içeriden dağılmadan tutan kurucu dayanak, görünmez iskelet ve taşıyıcı eşik. Tutuluşu mümkün kılan omurga.

Kısa formül:
Tutrak, tutuluşu mümkün kılan kurucu dayanaktır.

Ek not:
Mekânda eşiğe, şehirde ortak vicdana, okulda aidiyet ve ritme, öznede iç dayanağa karşılık gelebilir.

---

Zemberek

Öznenin iç ayarı, işleyiş ritmi ve dinamik gerilimi. Zemberek, bir varlığın nasıl çalıştığıyla ilgilidir; çözülmesi savrulmayı doğurur.

Kısa formül:
Zemberek çözülürse özne savrulur.

---

Gölge

Öznenin bastırdığı değil, bildiği ama taşımakta zorlandığı karanlık içerik: şiddet, kıskançlık, yıkıcılık, üstünlük arzusu, hazza kapılma, edim isteği.

Kısa formül:
Gölge, bilinçdışının değil, taşınması zor bilginin adıdır.

---

Edim

Öznenin geri dönüşsüz bir kesinti yarattığı, simgesel düzeni deldiği, askıya alınmayan hızlı eylem.

Kısa formül:
Edim, geri dönüşsüz hızdır.

---

Etik Yavaşlatma

Dürtüyü, şiddeti ya da gerilimi hemen eyleme çevirmeden taşıyabilme; bilgiden doğan bilinçli gecikme.

Kısa formül:
Etik, edimi yavaşlatabilme kapasitesidir.

---

Şahitlik

Gölgeyi, eksikliği ya da acıyı inkâr etmeden, ama onu hemen eyleme dönüştürmeden taşıma ve görme hâli.

Kısa formül:
Edim yok, şahitlik var.

---

Şahidin Öldürülmesi

İlk cinayetin, yalnız rakibe değil, öznenin eksikliğini ve yetersizliğini görünür kılan tanıklığa yönelmesi. Şiddet bazen tehdidi değil, şahitliği yok eder.

Kısa formül:
İlk cinayet, şahidin öldürülmesidir.

---

Nefs

Şiddeti doğrudan üreten değil, onu özne için taşınabilir, makul ve yapılabilir hale getiren iç dinamik. Askıyı içeriden çözebilir.

Kısa formül:
Nefs, şiddeti üretmez; şiddeti kolaylaştırır.

---

Kut

Güç değil; gücü taşıyabilme ehliyeti. Kudreti hızlandırmadan, şiddeti kutsamadan, edimi durdurabilecek kadar iç yetkiye sahip olma hâli.

Kısa formül:
Kut, gücü taşıyabilme ehliyetidir.

---

Bulaşma / Copycat

Şiddetin yalnız içerik olarak değil, sahne, şablon ve görünürlük biçimi olarak da yayılması. Bulaşan bazen kurşun değil, eylem modelidir.

Kısa formül:
Şiddet bazen davranış olarak değil, sahne olarak bulaşır.

---

Ontolojik Gerilim

Kötülüğün, acının ve kırılganlığın çözülmesi gereken bir problem değil, varoluşun yapısına içkin bir gerilim olması.

Kısa formül:
Kötülük, problem değil; ontolojik gerilimdir.

---

Ontolojik Taşıma

Ahlâken kabul edilemeyen ama ontolojik olarak iptal de edilemeyen bir gerilim altında var olma ve sürme kapasitesi. Ontolojik Taşıma, Ontolojik Gerilim Teorisi’nin insanî-etik yüzünü ifade eder.

Kısa formül:
İnsan, kabul edemediği bir şeyi taşımak zorunda olan varlıktır.

---

Tulpar Modeli

Ontolojik gerilimin birey ve toplum düzeyinde nasıl işlendiğini açıklayan psikopolitik model. Temel ayrımı şudur: gerilim ontolojiktir, yönetimi psikopolitiktir.

Kısa formül:
Gerilim ontolojiktir; yönetimi psikopolitiktir.

---

Kapasite

Öznenin gerilim altında dağılmadan kalabilme, kırılmadan önce taşıyabilme ve çözülmeyi geciktirebilme gücü. Kapasite, mutluluğun değil, gerilim altında sürekliliğin ölçüsüdür.

Kısa formül:
Kırılma, başarısızlık değil; kapasitenin sınırıdır.

---

Düşük Gerilim Rejimi

Konfor fazlalığı, riskten kaçınma ve anlam kaybı ile işleyen; çökmemiş ama canlılık da üretmeyen rejim.

---

Optimal Gerilim Rejimi

Taşınabilir gerilim, üretkenlik, ritim ve dinamik denge ile işleyen rejim.

---

Aşırı Gerilim Rejimi

Travma, taşkınlık, kaos ve şiddet üreten; sistemin gerilimi taşıyamadığı rejim.

---

Manipülatif Gerilim (Sₘ)

Gerilimi çözmeyip askıda tutarak denetim, tahakküm ve bağımlılık üreten rejim. Özellikle narsisistik liderlik ve kriz üreten siyasal yapılarda görünür.

---

Biçim

Bir şeyin yalnız nasıl göründüğü değil, dünyada nasıl yer aldığı, nasıl ritim kurduğu ve nasıl alan kapladığı.

Kısa formül:
Şiddet çoğu zaman önce eylemde değil, biçimde başlar.

---

İşgal

Ötekine yer bırakmayan taşkın yer kaplama. Yalnız toprağı değil, bakışı, ritmi, dili, duyuyu ve ortak alanı kaplama biçimi.

Kısa formül:
İşgal, taşkınlığın ötekine yönelmiş halidir.

---

Çekicilik

Kendine çeken, büyüleyen, etkileyen estetik yoğunluk. Etik olarak masum olmak zorunda değildir; işgalin estetik dili haline gelebilir.

---

Güzellik

Yer açabilen, boğmayan, kendini dünyaya boca etmeyen, ölçü ve ritim üreten biçim.

Kısa formül:
Güzel olan şey, kendini dünyaya boca etmez.

---

Tertip

Dışarıdan dayatılan düzen değil; içeriden kurulan, farklı olanı ezmeden bir arada tutan yaşatıcı ritim ve yapı.

---

Çirkinlik

Eksiklikten çok taşkınlığın, hoyratlığın, aşırı yayılmanın ve yer bırakmayan fazlalığın görünümü.

Kısa formül:
Çirkinlik, çoğu zaman askısı düşmüş düzenin görünür biçimidir.

---

Eşik

Dışarısı ile içerisi, yabancı ile mahrem, hız ile durma arasında kurucu ayar noktası. Mekânın ilk tutrağıdır.

Kısa formül:
Eşik, mekânın ilk tutrağıdır.

---

Şehrin Tutrağı

Bir şehri yalnız fiziksel olarak değil, etik ve estetik olarak da bir arada tutan görünmez zemin: ortak vicdan, ölçü, boşluk, ritim ve birlikte yaşama adabı.

Kısa formül:
Bir şehrin tutrağı çöktüğünde, yalnız estetik değil, etik de yaralanır.

---

Okulun Tutrağı

Çocuğu yalnız bilgiyle değil, aidiyet, ciddiyet, ritim, güven ve iç düzenle dünyaya bağlayan kamusal taşıyıcı zemin.

Kısa formül:
İyi bir okul yalnız bina değil, çocuk için bir tutrak üretir.

---

Nihai Aksiyomlar

Tutrak olmadan tutuluş sürdürülemez.
Tutrak çatladığında tutuluş çözülmeye başlar.
Zemberek çözülürse özne savrulur.
Tutrak çatırdarsa özne çöker.
Tutuluş dağılırsa varlık sürdürülemez.
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2026, 09:08:53 öö Gönderen: Ertugrul Tulpar »