Psikolog Hüseyin KAÇIN
0 555 326 22 91
SEKSÜEL BOZUKLUKLARIN SINIFLANMASI
‘PROF. DR. ADNAN ZİYALAR
CİNSEL DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Kitabımız böyle bir bölümün konuşmasında bu konudaki sınıflamalar ve isimlendirmedeki karışıklığa biraz olsun bir açıklık getirme amacını taşımaktadır. Bu güne kadar yapılmış olanların bir kısım patolojinin kaynaklandığı içgüdüleri esas alırken bir kısmı da cinsel obje tercihlerine göre yapılmıştı.
Psikoanalitik teorinin sadece sebeplere göre bir sınıflamayı öngörmesi bugün için yeterli bulunmamış ve yapısal unsurların da çevre faktörleri gibi dikkate alınmasının gerektiği kanaati hasıl olmuştur.
Cinsel davranış patolojilerinde ön planda içgüdülere önem verilmesi akla daha yakın gelmektedir. Bu sebeple sınıflamanın çoğu içgüdülerin,
a. Uyarılım tipine,
b. İçgüdünün uygulama biçimine,
c. Uyarının şiddetine,
d. Uyarının yöneldiği objeye,
göre yapılmaktadır. Bu şekilde bir sınıflama sonucunda çok sayıda cinsel davranış bozukluğu ortaya çıkmakta ve gerçekte içgüdünün vasfı aynı kalmasına rağmen değişik reaksiyon biçimleri belirmiş olmaktadır. Aynı içgüdü, aynı kişide çok farklı bir cinsel davranış değişimine yol açmaktadır.
Normal bir yetişkinde cinsel davranış şekli genital organların rol aldığı bir cinsel yaklaşım şeklinde olur ve genelde aynı yaşta karşı cinsten bir insan seçilir.
Sadist bir homoseksüelde ise bu içgüdü ağrı vermeye yönelik kendi cinsinden seçilmiş bir insana karşı uygulanan ve bir tarafın cinsel organlarını kullanmadığı bir harekete dönüşmüştür. Burada artık tercihli de olsa normal bir cinsellikten bahsedilemez.
Cinsel davranış bozukluklarında genelde kabul edilmiş olan iki deyim kullanılır, bunlardan biri ‘perversion’ normalden sapma, ikincisi ‘paraphilas’ normalden farklı haz arama anlamına gelir. Bugün daha çok bu parafili sözcüğü kullanılmaktadır.
Ancak kitabımızın buraya kadar olan bölümlerinde anlatmaya çalıştığımız gibi biz daha çok ‘perversion’ sözcüğünü tercih ediyor ve bu cinsellik sergileme farklılıklarının bir kişisel tercih olmaktan çok bir biyolojik kader olduğuna inanıyoruz.
Daha sonraki bahislerimizde çok teferruatlı bir şekilde anlatılacak olan bu bozuklukların kısa bir sözlüğünü göreceksiniz:
HOMOSEKSÜALİTE
Aynı cinsten olanların birbirine ilgi duyması ve cinsellik yapmalarıdır. ‘Homos’ Yunanca aslından erkek anlamına gelen bir kelimedir. ‘Sexus’ ise Latin asıllıdır ve cinsellik anlamındadır. Türkçedeki karşılığı ‘erseverlik’ olarak verilmiştir.
HETEROSEKSÜALİTE
Karşı cinslerin birbirine olan duygulanımıdır. Bu kelimenin ’heteros’ kısmı cinsi, ‘sexus’ u ise Latince aslından cinselliği ifade etmektedir.
SADİSM
Türlü obje üzerinde uygulanan eziyet edici ve tahrip edici davranışlardan cinsel bir haz duyma halidir.
Fransızca asıllı bir deyimdir. Donatien Alphonse François de Sade aldı bir kişinin davranışlarına izafeten kullanılır. Bu kişinin kendi pervert duyum ve davranışlarının kendi dilinden ifade edilmesidir.
MASOHİSM
Normalde ağır ve azap verici durum ve uyarılardan haz alma anlamındadır. Leopold von Sacher-Masoch adlı Avusturyalı bir şaire atfen kullanılır. Yazar sürekli olarak bu konuları işlemiştir.
SODOMİ
Anüs-makat yoluyla yapılan cinsel birleşim anlamına gelir. Çok eski yıllarda Sodom adlı bir şehrin hikâyesini anımsatır. ‘Bible’ İncilde bu şehir insanlarının çoğunluğunun homoseksüel bir davranış içine girmeleri sonucu Tanrının bu şehri cezalandırdığını ve yakarak hem şehri hem nu günahkâr insanları ortadan kaldırdığını bildirir bir efsanedir.
BUGGERY
Sodomi ile eş anlama gelen bir kelimedir. Fransızca asıllıdır. Kelimenin ilk çıkışının ‘bougre’ olduğu ve Bulgar anlamına geldiği söylenir. Anal yoldan cinsel birleşimi ilk uygulayan kişinin bu kimse olduğu kabul edilir, elbette ki bir rivayetten ibarettir.
FETİŞİZM
Seksüel bir anlamı ve amacı olmayan bir objenin bir cinsel haz doyumu için kullanılmasıdır. Portekizce aslındandır. Bu dilde ‘feitico’ cazip ve sihirli anlamına gelir. Latince kökenli bir başka ‘factitus’ kelimesi de fetişizm için orijin olarak kabul edilmektedir, bu kelimenin anlamı ise suni el yapımı olarak bilinmektedir.
SKOPTOFİLİ
Diğer insanların cinsel davranış ve sevişmelerini seyretmekten zevk alma halidir. Yunan asıllıdır, ‘skopein’. ‘philos’ sözcüğü ise sevme anlamındadır.
VOYERİSM
Diğer insanların cinsel davranış ve sevişmelerini seyretmekten zevk alma halidir.
FELLASYO
Ağız ve cinsel organların birbirine teması şeklinde bir perversiondur. Latince aslından alınmıştır. ‘fellare’ emme anlamına gelir ve ağzın cinsel organlara yapıştırılarak emilmesi şeklinde uygulanır.
EKSHİBİSYONİSM
Latince aslından gelme bir kelimeden üretilmiştir. Cinsel organların başka kişilere veya toplum önünde sergilenmesi ve gösterilmesi anlamına gelir. Latinceden ‘exhibire’ göstermek, sergilemek, teşhir etmek.
FROTTERİSM
Başka kişilere dokunma, sürtünme ve bundan bir cinsel haz alma anlamına gelir. Kelimenin aslı Fransızcadır, ovalama anlamına gelir. Bu lisanda bu kelimenin cinsel bir patolojiyi ihsas etmek yerine cilalama, makinelerin bir çeşit perdah yapması anlamında kullanıldığı unutulmamalıdır.
KOPROFİLİ
Kirli ve pis şeylerin yenmesi anlamındadır. Tam karşılığı büyük abdestini yiyen kimseler için kullanılır. Bir kısım zekâ gerileri, şizofrenler ve bunaklarda görülen bir davranış bozukluğudur. Bu son örneklerde bu davranışın cinsel bir yönü yoktur.
Bütün bu sayılan patolojilerin gerçek bir seksüel davranış bozukluğu olarak kabul edilebilmesi için buluğ ve sonrasında da devam etmeleri ve sanki gerçek bir cinsel davranış gibi varlıklarını uzun yıllar devam ettirmeleridir. Zamanla normal davranış biçimlerine dönüşmüş ve silinmiş olan bu gelişim süreçlerinin kişinin ilk gelişim süreçlerinde görülmüş olması bir perversion ve hastalık değildir.
Kişinin normal bir ana ve babadan tevarus etmiş olduğu bir içgüdünün yerini bireyde değişmiş olması düşünülemez. Ancak bu içgüdünün devreye girme ve hedef seçmesindeki kusurların bu anormal davranışları oluşturduğuna inanılır.
Bir içgüdünün temelinden ve kalıcı olarak nasıl değiştiğini bu gün için açıklamak çok zordur. Çocuklarda erken gelişmiş kayıplar, ana-baba kaybı, şiddetli emosyonel travmalar, tacizler, ağır cezalandırmalar şartlı reflekslerin normal gibi oluşmasına imkan vermez ve değişik davranış biçimleri oluşabilir.
http://www.islamilimleri.com/AnaSayfa/35/PsikolojiveEgitimPsikolojisi/3PsikiyatriA.%20Ziyalar.pdfhttps://www.kitapyurdu.com/kitap/cinsel-davranis-bozukluklari/343282.html&manufacturer_id=22467