254.Ebu Said el-Muharremi, o şiiri okudu:
Korkular, yasaklar ve helal olmasaydı,
Genç bir aşık için her engeli aşardım.
Geçmişte olan olmuş,bundan sonra da görmez,
Son bir hatası olsa geri kalan geceler.
255.Nehavend kadısı Süfyan anlatıyor:Abdülvahid b.Zeyd el Basri’nin yeğeni Bekr’in yanındaydım.Kendisine, Sakif kabilesinden, güzel yüzlü bir genç uğradı.ona dikkatlice baktı.Sonra dedi ki :”Yaratılanlar erkekleri ve avarelerle birlikte bahçelerde içki içmeyiarzulamadığımızı mı sanıyorsun ? Hayır(arzularız), fakat Allahkorkusu,bizi
bunlardan meneder.
256.Arkadaşlarımdan birisi bana bu anlamda şu şiiri okumuştu:
İçkisi olmayan kadehi severim,
Haram olmayan güzele bakmak,
Gençliği ve çocukluğu tercih etmek,
Sabahı gecenin önüne çekmek,
Kötülüklere aşık olmadım ama
Aşkı erdemin hasleti gördüm.
257.Nasr Ebu Ali el-Cahdani anlatıyor:Baba tarafından Haşimi, anne tarafından Fatımı olan Basra Valisi Cafer b. el-Kasım’ın huzuruna, bir oğlanla beraber yakalanan bir adam getirildi. Adam tedib edilmesini emretti.Sonra (beraber olduğu) oğlan huzuruna getirildi.Onun güzel yüzüne baktı,bir süre daldı ve dedi ki:”Ey çocuk!Elinden tut ve onu dışarı çıkar!”Vali bu emri verirken Hz.Peygamber’in (s.a.v.)sözüne dayanarak vermişti:”Saygın kişilerin (küçük) hatalarını cezalandırırken hafifletin.”
258.İbn Ebi Zi’b anlatıyor: Abdülaziz b. Abdillah b. Ömer’in bir kölesi,Selam el-Berberi’yi vurarak yaraladı.(Berberi) onu Medine valisi İbn Hazm’a şikayet etti.İbn Hazm dedi ki :Teyzem Amra’yı, Hz.Aişe’den Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şu hadisi bildirdiğini duymuştum:”Saygıdeğer kişilerin küçük hatalarını affedin.”Sen de saygın birisin ve seni affediyorum.
259.Asmai anlatuyor:Bir bedeviye:”Siz kadınlarla ilgili çok şey söylediniz.Parlak oğlan çocuğunu anlatan kimseyi duydun mu?”diye sorunca şu karşılığı verdi:Evet, bir oğlana bakarak meftun olduğunu ve şu şiiri söylediğini duymuştum:
Ey bir anda kalpleri meftun eden ,
Arzuları nağmelerle ateşleyen,
Güllerin kuşluklardaki rüzgarı,
Karanlıkları aydınlatan mehtap.
Etkisinden yalanlar uydurulan,
Hastalık öldürse de şüphelerden.
Ey yüzünün güzelliğinde gençliğini
Edalarla güzelliğini gördüğüm,
Ey biricik gaye! Yok mu bir çaren?
Hasret dolu kalpleri serinletecek,
Günahkar olanı meşgul edecek,
Sevap işleyeni müflis kılacak?
Beni kınıyorken kınayanlara sözüm;
Dinmeyen gözyaşım bitti tükendi
Beni anarlarsa dünyadan gittiğimde
Boşa ıslatmasınlar kuru gözyaşlarını.
260.Ali b. İsmail er-Razi, Ebu Abdirrahman el-Atavi ‘ye ait şu şiiri okudu:
İri gözlü,keman kaşlı, gözü büyüyü büyüler.
Güzellği yeni,bakir,başka güzellik görmemiş,
Biri bir latife yapsa, terler damla damla şarap,
Yanlışlıkla görse bile, sevmeyecek kişi yoltur.