Veliaht prens ne yaptıysa uyuyamamış böyle olmayacağını anladığında da hemen eşyalarını toplamış majestelerine okul arkadaşı Emrah’ın köşkünde kalacağını söylemiş fakat yazlık saraylarının yolunu tutmuş. Yol boyunca düşünmüş, kendine kızgınlığı ile hesaplaşmak için gitmiş.
Saraya giderken hiçbir hizmetkar almamış yanına bütün işleri kendisi yapmak istiyormuş. Sarayın kapısını açtığında daha evvel bayramda arkadaşlarıyla oradan ayrılırken kapıya bıraktığı iki çift terliği görmüş birisi kendi için diğeri ise paşazade. Paşazade o an orada olmadığı için hatta son konuşmadaki kızgınlığı ve kırgınlığı için terlikler veliaht prense iyi bir ceza olmuş.
Veliaht prens bayramda arkadaşlarıyla deniz kenarında dolaşırken bir fısıltı duymuş sağa sola bakmış kimseyi göremeyince yoluna devam etmiş, tekrar bir ses veliaht prens diye seslenmiş ses denizden geliyormuş arkadaşlarından uzaklaşmış , denizin kıyısına gittiğinde denizin onunla konuştuğunu görmüş deniz ; “Veliaht prens duyduğuma göre ,eros hayatının aşkını sana kavuşturmuş , Aşkınız için ben de size bir hediye vermek istiyorum ” demiş ve veliaht prensin bugüne dek görmediği çok güzel bir kabuk bırakmış avuçlarına “ dikkat et bunun adı TEK YÜREK ona iyi bak size mutluluklar ” demiş , prens de söz vermiş. Sihirli küreden hemen haberi paşazade’ye iletmiş. Ertesi gece veliaht prens ve arkadaşları kendi sarayına döneceği gece hava karanlık ve yükleri de çok olduğundan kırılmasın diye veliaht prens kalbinin üzerine denk gelen pelerininin cebine koymuş armağanlarını.
eşyaları almak için arkasını döndüğünde cep gerilmiş ve kabuk kırılmış prens çok üzülmüş at arabalarına binmişler elinde kırılan “TEK YÜREK” paşazade’ye haber vermiş kırıldı diye.
Paşazade üzülmemesini söylemiş.Veliaht prens sarayına döndüğünde bir kesede kırık parçaları güvenilir bir yere saklamış.
Yeni yıldan sonra tekrar kabuğu keseden çıkartmış ve avucuna almış üzgün , üzgün bakarken kabuk seslenmiş “prensim üzülme seven kalpler hassas olur, insanlar biz kalpleri zaten çoğu zaman bilmeden ve istemeden kırarlar ama sen istersen beni tamir edebilirsin” demiş prens hemen işe koyulmuş kırılan parçayı birleştirmiş TEK YÜREK prense” bak gördün mü sana söylemiştim onarılabileceğimi, artık eskisi gibi bir bütün halindeyim kırığın izi dursa da ben sapasağlam duruyorum. Şimdi paşazade için söylemek istediğin bir şey varsa onu içimde gizleyebilirim demiş” veliaht prens de memnuniyetle kalple arasında sır kalacak sözlerini kalbin içine fısıldamış… TEK YÜREK güvenli bir sandığa koyulmuş çok hassas olduğu için en güvenilir şövalye’ye teslim edilmiş paşazade’nin bulunduğu diyara gönderilmek üzere…
Veliaht prens paşazade’ye gönderdiği için TEK YÜREĞİN söylediklerini hatırlaması için sarayın resim odasına girip yaptığı TEK YÜREK portresini görünür bir yere asmış, bir kopyasını da sihirli küresine koymuş, Paşazadenin onu kızdırmak istediği zamanlarda yaptığı şakalar yüzünden kalbinin kırıldığını hissettiğinde, TEK YÜREĞİN söylediklerini düşünüp kendi kalbini de onarabileceğini hatırlasın diye…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------