benim 14 yaşında ortaokula giden bir kızım var. Biz erkek arkadaşa normal bakarken, kızımın kız sevgilisi var. Ne yapmalıyım? Bana yardımcı olun.
Rumuz: İKİ KIZ
Ergenlik döneminde çocukların cinsel kimlikleri ve cinsel rolleri ile ilgili karmaşa yaşamaları mümkündür. Çoğu geçici olan bazı uç noktalara gidip geldikleri de olur. Kızınızın yaşadığı büyük ihtimalle ergenlik dönemindeki gelişimsel sorunların tetiklediği bir durumdur ve önemlidir. Öncelikle çocuğunuzun bu durumu yaşamasını hazırlayan etkenleri anlamaya çalışın. Akran grubu içinde böyle bir tercihe yönelmesine neden olan neler yaşamış olabilir? Ergenlik dönemi, gelişim dönemleri içindeki en zorlu dönemlerden birisidir. Genç; çok yoğun ve acil sorunlarla boğuşur ve bunların ağırlığı altında karmaşa yaşayabilir. Sağlıklı bir benlik algısı, akranlarıyla kurduğu sosyal ve duygusal denge ve sağlam bir aile desteği; bu dönemin sağlıklı atlatılması için gereklidir. İşte bu etkenlere yönelik elde edilecek detay; çocuğunuzu anlamaya ve yaşadığı sorunlara yönelik çözüm üretmeye imkân verecektir. Sorun çözme sürecinde bir psikologdan destek almanız gerekebilir. Bunun yanında en önemli yaklaşım şekliniz; onu anlamaya yönelik olsun. Onu konuşturun, sevginizi göstermekten kaçınmayın ve yargılamayın. Her şeyin yoluna gireceğini sözel ve davranışsal olarak göstermeye dikkat edin.
***
Geçinemiyorum
Sevgili Ayla Abla. Ben 36 yaşında bir beyim. Çalışıyorum ama bir türlü cebimde para göremiyorum. Üstelik çocuğumuz da yok. Paranın hayrını göremiyorum. Her zaman dua ediyorum, şükür ediyorum, isyan etmiyorum. Ne yapmam gerek?
Rumuz: KADERSİZ
Gelir ve gideriniz arasındaki dengesizliğin yarattığı bir durumun içindesiniz. Ekonomik yaşamınızdaki açık giderek büyürken, moralinizin ve ruh sağlığınızın yerinde olmasını beklemek elbette mümkün değil. İhtiyaç duyduğunuz şey, gelirinizin kontrolünü sağlamak. Böylece, gelenden daha fazla harcamamış olacaksınız. Durumu eşinizle görüşün. Gelirinizi ve giderlerinizi karşılaştıran bir doküman hazırlayınız. Bu durumda, gelirinizin üstünde olan harcamalarınızı yazılı olarak, her ikiniz de göreceksiniz. İşte bu noktada, önlemler alacaksınız. Açığı kapatmak için, bunlar sıkı önlemler olacak ve uygulayabilmek için eşinizin desteğine ihtiyacınız var. Pahalı bir evde oturuyorsanız, daha ucuz, daha küçük bir eve geçmek, üst başa bir süre harcamamak ve eldekilerle idare etmek, dışarıda yememek gibi önlemler, ilk başta size zor gelebilir ama bu dar boğazdan geçebilmek için bu gerekir. Daha kötü bir duruma düşmemek için, aldığınız önlemlerin eşiniz tarafından anlaşılmasını sağlayın. Bu arada, sadece siz çalışıyorsanız, eşinizin en azından geçici bir süre için yapabileceği bir işten gelecek gelir de çözümü kolaylaştırabilir. Demek istediğim, gelir ve gider arasındaki dengeyi kurmak zorundasınız. Her şey ancak o zaman yoluna girecektir.
***
Kendimi yaşayan bir ölü gibi hissederim
Ayla Hanım, ben 20 yaşında bir bayanım. Erken yaşta hayata atıldım. Burada kast ettiğim, iş hayatıdır. Sürekli kısır döngü, monoton bir hayatım var. Tutucu bir ailenin kızıyım. Annemle sürekli tartışırız. Dışarı çıkmama izin vermezler. İşe git, eve gel, ben çok sıkıldım bu durumdan. Hayattan beklentilerim, hayallerim varken, kendimi şu an yaşayan bir ölü gibi hissederim. İş arkadaşlarım benimle sürekli iğneleyici konuşur. Annem bu duruma beni kıskandıkları için böyle davrandıklarını söyler. İçe kapanık bir yapım var. Açık sözlü olmak istiyorum. İnsanları kendim gibi görmekten vazgeçmek istiyorum. Lütfen yardım edin.
Rumuz: SAF KIZ
Gencecik bir kız için, yanlış bir hayatın içindesin. Evden işe, işten eve yaşlı insanlar için bile doğru bir yaşam şekli değildir. Senin kendi akranın insanlarla kuracağın sosyal ve duygusal ilişkilere ihtiyacın vardır. Kendi başına, korunaklı bir fanus içinde bir yaşam şekli, sadece duygusal sorunlarını artırarak ruh sağlığını tehlikeye sokar. İş arkadaşlarının tavrının altında yatan kıskançlık değildir. Dışarıdan göründüğün durumuna karşı bir tepkidir sadece. Onlardan uzak ve kendi halinde olmakla yetindiğini ve onlarla yakınlaşmaktan kaçındığını düşünüyor olabilirler. Yalnız kalmanın senin tercihin olduğunu da düşünebilirler.
Yaşamdan ne istediğini ve sorunun ne olduğunu biliyorsun. Bil ki bunları elde etmek elindedir. Ailenle konuş ve bu kısır yaşamı değiştirmek için istekli ve hazır olduğunu bildir. Öncelikle iş arkadaşlarınla iyi ilişkiler geliştirmeye odaklan. Onlara gülümse, sorunlarıyla ilgilen ve yardımcı olabilecek fırsatları kaçırma. Onların yerine “acaba benim için ne düşünüyorlar” gibi şeyler düşünme. Sen bir adım at, gerisi gelecektir. Onlarla olmaktan memnun olduğunu gösterecek şekilde davran. Grup halinde bir şeyler yaptıklarında, katılmak istediğini belirt. Belki de, önceden reddedildikleri için artık seninle bir şey yapmayı düşünmüyorlardır ama değiştiğini öncelikle onlara göster. Küçük adımlarla, yaşamdan hakkın olanları almak için harekete geç gerekli gördüğünde bana tekrar yaz. Sana cevap vereceğim.