Gönderen Konu: “İnsanın Niteliği ve Kültür-Medeniyet Kavramı”  (Okunma sayısı 7017 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4385
    • Profili Görüntüle
“İnsanın Niteliği ve Kültür-Medeniyet Kavramı”
« : 03 Aralık 2013, 02:12:14 öö »
“İnsanın Niteliği ve Kültür-Medeniyet Kavramı”

Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar “İnsanın Niteliği ve Kültür-Medeniyet Kavramı” kültür ve medeniyetin canlı türleri arasında sadece insana özgü bir olgu olduğunu ifade etti. Özakpınar, insanın çevreye uyum sağlamasının dayanağının, yaratma ve sembollerle zihinsel işlem yapma yetisi olduğunu belirterek, “İnsanın sembol kullanma kapasitesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İnsan kendi düşüncesini inceleyebilir. Onda yanlışlar görebilir, onu düzenleyebilir” dedi.

İnsanın bir de kavramlaştırma yetisine sahip olduğunu anlatan Özakpınar, “İnsanda ben kavramı vardır. İnsan değişse de ben kavramı devam eder. Bu yetiler insanı biyolojik bir varlıktan ahlaki bir varlığa çevirir. Günlük hayatta vicdan dediğimiz şey bu yetinin sonucudur. Tıbbi anlamda psikopatlar aklını kaybetmeden vicdanını kaybeden kişilerdir” diye konuştu.

İnsanda var olan iradi eylem oluşturma yetisinin sadece canlılar arasında sadece insanda bulunduğunu kaydeden Özakpınar, şöyle devam etti: “İnsanın içgüdüsel davranışları onun hayatta kalmasına yetmez. İnsan yavrusu çok uzun bir gelişme dönemine muhtaçtır. İnsanın gelişmeye, bakıma ve öğrenmeye ihtiyacı vardır. Kültür ve medeniyet bu bilgi edinme süreci dolayısıyla ortaya çıkmıştır. En gelişmiş hayvan türü bile birkaç nesil geçmişte nasıl yaşıyorsa, şu anda da öyle yaşar. İnsan ise sürekli gelişim, değişim halindedir. Yeni öğrenmelerle uyum sağlamak zorundadır. Sembolik düşünme yetisi insanda bilgi birikimini sağlamıştır. Bu bilgi birikimi ise belli bir zaman sonra kültür ve medeniyeti oluşturmuştur.”

http://www.youtube.com/watch?v=ngwmreZ_KZQ