GİRİŞ
Fetişizm, kişinin cansız nesnelere, belirli vücut bölümlerine duyulan cinsel istek durumudur. (Juninger 1997). Bu durum ICD-10 cinsel seçim bozuklukları altında, DSM-IV parafili kategorisinde kodlanmıştır. ICD-10’a göre bozukluk, fetiş nesnenin cinsel uyarıda ve yanıtta önemli hale gelmesidir (Mason 1997). Fetişizm çoğunlukla erkeklerde görülen bir bozukluktur. Fetişizmi olanlar, sapkın istekleri günlük yaşamlarını etkileyinceye kadar tedavi arayışına girmezler. Psikiyatrik bozukluklar içinde fetişizm oranı % 0.8’dir (Chalkley ve Powell 1983). Fetiş nesneler çoğunlukla iç giyim, sentetik giysiler, ayak, ayakkabı, çorap ve benzeri giyim malzemeleridir. Fetişistlerin % 35.4’ünde bir fetiş nesne, % 45.8’inde üç veya daha fazla fetiş nesne saptanmıştır. Fetiş nesneler ve davranışlar seks forumunda incelenmiş; burada fetiş nesneler iç giyim (külotlu çorap, bebek bezi, sutyen, ipek çoraplar, ipek kombinezon), kauçuk emzik gibi eşyalar, vücut bölümleri, deri giysiler, kateter, ipek mendil, bebek karyolası gibi nesneler olarak sıralanmış; davranışlar ise giyme, bakma, okşama, istifleme, uzanma, rektuma sokma, sürtünme, emme, çalma, altında yatma, oturma ve içinde uyuma olarak belirtilmiştir (Juninger 1997). Fetişistler, cinsel olarak uyarılmak için cansız nesneleri kullanırlar. Freud, fetişizmin kastrasyon anksiyetesinden kaynaklandığını öne sürmüştür. Fetiş olarak seçilen nesneler kadın penisini simgeler. Böylelikle kastrasyon hem reddedilir hem de doğrulanır. Fetişizmin kökeninde yaşamın ilk birkaç ayında oluşmuş travmatik yaşantıların olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, kendilik bütünlüğünün bozulduğu, bütünlüğün cinsellik yoluyla sağlandığı öne sürülmektedir (Gabbard 2000).
Bu yazıda, ender görülen, adli psikiyatri açısından da incelenmiş olan bebek bezi fetişizmi olgu sunumu yapılmaktadır.
Olgu
Bay B hastanemize ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sevk edildi. 22 yaşında, bekar, İskenderun doğumlu, ilkokul mezunu, çalışmıyor, ailesiyle yaşıyordu. Bebek bezi hırsızlığına girişim nedeniyle adli psikiyatri biriminde yatırılarak incelenen Bay B bebek bezi çalmak için girdiği evin balkonunda, yorulduğu için elinde bebek bezleri ile uykuya dalmış olarak ev sahibi tarafından yakalanmış ve psikolojik sorunları olduğu için bebek bezlerini çaldığını ifade etmesi üzerine ilgili mahkeme tarafından psikiyatrik yönden incelenmesine karar verilmiştir.
Özgeçmiş: 1981 yılında on bir kardeşin yedincisi olarak doğmuş, doğumu normal olmuş, bir yaşına kadar anne sütü ile beslenmiş. Geçmiş kişisel öyküsünden motor-mental gelişiminin normal olduğu, bir yaşından sonra bakımı ile ablasının ilgilendiği, annesinin kendisinden birer yaş küçük kardeşleriyle ilgilendiği, altı yaşına kadar sadece erkek olan yaşıtlarıyla oynadığı öğrenilmiştir. Altı yaşında arkadaşlarıyla oyun oynuyorken çatıdan düşmüş. Ailesi tarafından hastaneye kaldırılan Bay B’de düşme sonrası yaralanma ve bilinç kaybı olmamış. Ancak bu olaydan sonra komşularına ait kullanılmış bebek bezi (kumaş veya naylon ve her renk olabilir) bağlama davranışı başlamış. Bay B’nin bu bezleri iki-üç saat kendi bedeniyle ten teması olacak şekilde anne ve babanın yatak odasında bağladıktan sonra yatağın altında biriktirdiği, kimsenin atmasına izin vermediği, iki-üç ay sonra bu davranışını terk ettiği öğrenildi. Yedi yaşında ilkokula başlamış, okulda sıklıkla kız çocuklarıyla sorun yaşarmış, kardeşlerine kötü davrandığı için babasından sıklıkla dayak yermiş. On iki yaşında kendi tanımıyla “kırmızı elbiseli turist bayanı” gördüğünde kendiliğinden penis sertleşmesi ve meni boşalımı yaşamış. Bu olay tekrar komşulara ait kullanılmış bebek bezi bağlama davranışını tetiklemiş. Kendi altını bağlama yoluyla mastürbasyon yapmaksızın iki kez orgazm olduğunu ve beraberinde “kırmızı elbiseli turist bayanı” hayal ettiğini, her gün sürdürdüğü bu davranışını 3-4 ay sonra kendi iradesi ile engelleyebildiğini ifade etmiştir. Daha sonra on yedi yaşında bu davranışı tekrarlayıp 4-5 ay sürdürdükten sonra kendi iradesi ile engelleyebilmiş. Bu davranışını askerlik sırasında da engelleyebilmiş, askerlik dönüşü tekrar bebek bezi çalma ve bağlama davranışına başlamış, ancak hırsızlık nedeniyle tutuklanmış ve bir ay cezaevinde kalmış. Bu davranışı nedeniyle başvurduğu özel doktor tarafından kendisine pimozid 4 mg/gün başlanmışsa da bu uygulamadan bir yarar görmediğini bildirmiştir. Bay B bu ilgisinden kurtulamadığı için iki kez öz-kıyım girişiminde bulunduğunu belirtmiştir. Ayrıca, on iki yaşından itibaren sinirlendiği ya da istekleri yerine getirilmediğinde bayılmalarının yaklaşık ayda bir kez olduğu, bayılma anında tam bilinç yitimi olmadığı, askerlik yaptığı sırada bayılma şikayetleri nedeniyle anksiyete bozukluğu tanısını aldığı ve EEG’sinde “beta disritminin” (anksiyete bozukluğu ile uyumlu) olduğu öğrenildi.
135
Sünnet yaşı ailesinden ve kendisinden öğrenilemedi. Sünnetle ilgili bir anısının olmadığını ve hiç cinsel ilişki deneyiminin olmadığını bildirdi.
Fizik ve nörolojik muayenesinde patolojik bulgu saptanmadı.
Psikiyatrik muayenesinde yaşında gösterdiği, orta boylu, esmer tenli, öz bakımının yeterli olduğu, yöneliminin tam, psikomotor etkinliğinin doğal olduğu saptandı. Hastanede bulunma ve incelenme nedenini tam olarak değerlendirebiliyordu, sözlü iletişim ve göz teması kuruyordu. Konuşması amaca uygundu, duygulanımı ötimik, duygudurumunu kendisi “iyiyim” şeklinde ifade etmekteydi. Bilişsel işlevleri yeterli, çağrışımları düzgündü, varsanı ve sanrı tanımlamadı. Test yargılaması ve soyutlaması yeterli idi. İç görüsü vardı. Cinsel dürtülerinin toplum içinde uyumsuzluklara sebep olduğunu kabul ediyordu. Madde yoksunluk veya entoksikasyon bulgusu saptanmadı. Servis içinde uyumluydu. EEG’leri (uyku deprivasyonlu dahil) ve kafa manyetik rezonans görüntülemesi normal bulundu.
Psikometrik incelemesinde, Weschler Yetişkin Zeka Testinde (WAIS) sözel IQ: 89 “donuk normal” olarak belirlendi. Rorschach protokolüne göre kartları reddetme eğilimi gösterdiği, üretime dönük bir çaba içerisinde olmadığı, katı bir düşünce tarzına sahip olduğu, genellemelere sığınıp ayrıntılara girmediği, toplumsal düşünceye katılımının yeterli olduğu, ancak uyum yeteneğinin iyi olmadığı, çocuksu bir yapı taşıdığı, gerçeği değerlendirme yetisinin korunduğu, anksiyetesinin belirgin olduğu tespit edilmiştir.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI): Hastanın test yönergesini kavrayamadığı ve bu nedenle tam olarak değerlendirilemediği belirtilmiştir.
DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Klinik Versiyon (SCID-I): Hafif derecede depresif olduğu, SCID-II’de obsesif-kompulsif, pasif-agresif, paranoid, şizoid, narsisistik, sınır, şizotipal kişilik özellikleri olduğu tespit edilmiştir. Hamilton Depresyon Ölçek puanı 8 (hafif dereceli depresyon ile uyumlu), Hamilton Anksiyete Ölçek puanı 0 olarak saptandı.
Klinik izlemde alkol ve madde kullanmadığını bildirmesine karşılık idrar incelemesinde tetrahidrokannabinol (THC-50) pozitif bulundu. Ertesi hafta yapılan idrar incelemesinde THC-50 negatif ancak kan testinde etil alkol pozitif bulundu.
Bay B’nin stresli ortamlarda ortaya çıkan bayılmalarına yönelik yapılan nöroloji konsültasyonunda epileptik bir durumun düşünülmediği, tüm EEG’lerinin normal olduğu, bayılmalarının konversiyon bozukluğuna bağlı olarak değerlendirildiği, bebek bezi bağlama davranışının ise bebek bezi fetişizmi (parafili) olduğu düşünülmüştür.
Bay B’nin adli psikiyatrik değerlendirilmesin- de bilinç bozukluğu olmadığı, fetişizminin doyuma yönelik olduğu, davranışını seçme yetisini etkilediği ve bu davranışını iradesinin denetimi altına alma çabalarının yetersiz kaldığı göz önüne alınarak TCK.47 maddesinden azami derecede faydalanabileceği belirtilmiştir.