İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Fakültemiz Hakkında
İletişimin gün geçtikçe toplumların gündemini daha çok belirlediği günümüzde bu alanda çalışacak nitelikli ve donanımlı genç iletişimcileri yetiştirmekle görevli iletişim fakültelerinin sorumluluğu daha da ağırlaşmaktadır.
1994’te kurulduğundan bu yana bu sorumluluğun bilinciyle hareket eden Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, ülkemizde yükseköğretim düzeyinde iletişim eğitimi veren seçkin kurumlar arasında yerini almıştır.
Eğitim Sistemimiz ve Amaçlarımız
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin yalnızca donanımlı birer medya uygulamacıları olarak değil, aynı zamanda sağlam bir sosyal bilimler eğitimi almış iletişimciler olarak yetişmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle, 1. ve 2. sınıf ders programlarında ağırlıklı olarak, öğrencilerimizin ‘Sosyal Bilimlere Hazırlık’ sınıflarında tanıştıkları kavram ve yaklaşımları çeşitli sosyal bilimlerin penceresinden daha derinlemesine inceleyebilmelerine olanak sağlayan dersler yeralmaktadır. 3. sınıftan itibaren ise, öğrencilerimizin ileride çalışmayı düşündükleri mesleki alanlarda kendilerine gerekli olacak uygulama becerilerini geliştirmelerini sağlayacak dersler üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Bu arada öğrencilerimizi farklılaşan uzmanlaşma beklentilerini karşılamak amacıyla açılan çeşitli seçimlik dersler de alabilmektedir.
Modüler Yapı
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin kendi potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmayı hedefler. Bu hedefe uygun olarak geliştirilen modüler sistemimiz mesleki farklılaşmaya olanak tanıyan bir nitelik göstermektedir. Öğrencilerimiz 3. yılın başında, ‘Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı’; ‘Radyo, Televizyon ve Sinema’ ve ‘Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Reklamcılık’ olarak adlandırdığımız modüllerden (uzmanlaşma programlarından) birini seçerek mesleki çizgilerini belirlemektedirler.
Danışmanlık Sistemi
Öğrencilerimizin gerek modül seçimlerini yaparken, gerekse öğrenim sürecinde karşılaşabilecekleri her türlü sorunlarını çözmek için onlara yol gösterecek bir danışmanlık sistemi işler hale getirilmiştir. Bu sayede hem öğrencilerimizin doğru kararlar almaları konusunda onlara yardımda bulunulması, hem de danışmanlarımız kanalıyla öğrencilerimizin sorunlarının ve ihtiyaçlarının yakından takip edilebilmesi mümkün olmaktadır.
Fakülte Birimlerimiz
İletişim Fakültesi’nde, öğrencilerin farklı medya alanlarına ilişkin uygulamalı çalışmalarını yürüttükleri üç temel birim bulunmaktadır.
Masaüstü Yayıncılık Birimi
Modül tercihlerini ‘Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı’, ‘Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Reklamcılık’ modüllerinden yana kullanan öğrenciler masaüstü yayıncılığı İnan Kıraç Masaüstü Yayıncılık Birimi’nde öğrenmektedirler.
Öğretim üyelerinin rehberliğinde reklam, halkla ilişkiler ve yayın dünyasını ilgilendiren ürünlerin tasarımlarını burada yapan öğrenciler, ayrıca web sayfası tasarımı ve internet gazeteciliği konularındaki temel dersleri de bu birimde alırlar. İnan Kıraç Masaüstü Yayıncılık Birimi yalnızca İletişim Fakültesi’ne değil, üniversitemizin diğer bölümlerine de hizmet vermekte ve kuruma ait her türlü gazete, dergi, broşür, kitap, afiş tasarımları da burada yapılmaktadır.
Detay (
http://detay.gsu.edu.tr)
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin süreli öğrenci yayını Detay, 2004 yılında yayın hayatındaki altıncı yaşını doldurdu. Bu süre zarfında, Detay’a hayat veren öğrencilerin isimleri değişti, ama haberlerin toplanmasından sayfa düzeninin yapılmasına kadar bütün aşamalarda geçmiş ve bugünkü kadrolarının gösterdiği özveri, azim ve Detay’ı bir öğrenci uygulama gazetesinin ötesine taşıyan titizlik hiç değişmedi. Yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren, her yıl Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda ödüller kazanan Detay’a on-line olarak internet ortamında da ulaşılabilmektedir.
Radyo, Televizyon Stüdyoları ve Kurgu Sistemleri
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Birimi, öğrencilerin kamera arkasını tanımalarını, görsel-işitsel medyada yapım sürecinin tüm aşamalarını görmelerini ve bu alanlarda uygulama yapabilmelerini sağlayacak önemli bir teknik donanımı bünyesinde barındırmaktadır. Belli programlar çerçevesinde öğrencilerin kendilerine ait projelerini gerçekleştirebilmeleri için öğretim üyelerinin rehberliğinde yaptıkları çalışmalar onları hem piyasa koşullarına daha donanımlı olarak hazırlamakta, hem de bir ürün ortaya koymanın büyüsünü tatmalarını sağlamaktadır.