Gönderen Konu: Açılımlar  (Okunma sayısı 6775 defa)

alıntı

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • İleti: 142
    • Profili Görüntüle
Açılımlar
« : 08 Haziran 2009, 02:16:22 öö »
Levent KAÇIN

Seçimlerin vazgeçilmezi olan vaatler bu seçimlerde de oy toplayabilmenin en ektili yolu olmayı sürdürüyor. İnandığımız , inanmadığımız , hoşumuza giden yada gitmeyen bir sürü seçim vaadi havada uçuşuyor. Belki de bu hareketliliğin en önemli sebebi bu seneki seçimlerin yerelden ziyade  genel secim havasına bürünmesidir. İktidar ve muhalefet partileri konuşmalarında yapacağı hizmetlerden çok birbirlerine yüklenerek yada ucu açık çek misali vaatler vererek oy toplamaya çalışıyor.
Bu seçimlerde açıkça görülüyor ki AKP Güneydoğuya ayrı bir önem veriyor. Bununla birlikte CHP ve DTP ‘de güneydoğudaki varlıklarını arttırarak devam ettirebilmek için çalışmalarına hız vermiş durumda. Bu amaç doğrultusunda AKP nin Kürtçe açılım bünyesinde TRT Şeş yayın hayatına başladı. Ardında Kürtçe Mevlid okutuldu . Yüksek öğretimde Kürtçe bölümlerin açılması , Kürtçe eğitim konuşulmaya başlandı. Bu gelişmeler ışığında CHP’ de konuya eğilerek Nevruz tatilini gündemine aldı. CHP nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adayı Remzi Sayılan “Cami cemaatlerinin talebi doğrultusunda camilerde Kürtçe hutbe de okunabilmeli. Bu tür talepler, bireysel hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendirilmeli. Bunu yapmak için kanuna da gerek yok. İnsanların tabii ve doğal hakları verilmelidir.” şeklinde konuştu.
Yıllardır çözmeye çalıştığımız sorunun benzerini bir benzerini Almanya’ daki vatandaşlarımız yaşıyor. Devlet dışardan gelen göçmenler için Almanca kursları açıp bu kursları orada yaşayacaklar için zorunlu kılıyor. O kurslarda her türlü kültürel ve sosyal bir eğitimden geçirdikten sonra kendi içine alıyor. Bölgede varolan Kürt sorunun ortadan kaldırmak için çok fazla çözüm üretmedik önümüze konulanı yemeğe çalıştık bu yemek vücudumuzda nasıl bir etki yapacak zamanla göreceğiz.     Bilindiği üzere ülkemizde birçok kültür bir arada yaşıyor. Çeşitlilik çok güzel ama olumsuz tarafı da kaşınmaya çok müsait olmasıdır. İleride Lazlar da  çıkıp bizde kendi dilimizi kullanmak istiyoruz deyebilir. Bizim neyimiz eksik diyecek başka birileri vs.
Çok hassas bir konu olduğu için çok hassas hareket edilmeli. Bu konudaki Genelkurmayın değerlendirmesi ise şöyle: Üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri de göz önüne almak kaydıyla, devlet kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir. Bu açılımların sorun çözmeye yönelik değil de oy toplamak için olduğu için sonuçları çok fazla sağlıklı düşünülmeden alınmış kararlar olarak görünüyor.Temennim Bu açılımların sadece kültürel alanla sınırlı kalması.