Antik Dönemde Eşcinsellik Algısına 7 Örnek
YAZAN: TOLUNAY BAYRAM
Antik dünyada güzellik anlayışının temelini erkek oluştururdu. Toplumun her alanında egemen olan hep erkekler ve onların dünyasındaki seks, aşk, ihtirastı. Antik Yunan kültürünün bir parçası olan kimi zaman politik, kimi zaman seksüel ya da felsefik olan eşcinsellik algısı, toplumun her kesiminde kabul gören bir yaşam biçimiydi. Yolculuğumuz günümüzün en anlamsız tabusundan antik dönemin kültürel öğesine uzanıyor.
7- Minos (Girit-Minos Mitolojik Kralı) (MÖ. 3500)
Yunan kültürünün en temel isimlerinden olan Giritin efsanevi olduğu kadar mitolojik olan kralı Minos, Aristotelese göre Giritte nüfus artışını önlemek adına eşcinselliği yasalarla koruma altına almıştır.
6- Lycurgus (Spartalı Kanun Koyucu) (MÖ. 800 730)
Spartanın efsanevi yasa koyucusu Lycurgus, koyduğu pek çok yasayla bilinir. Onlardan biri ise şöyledir: Kim ki yatağında bir erkek arkadaşı yoktur o iyi vatandaş olamaz
5- Solon (Atinalı Devlet Adamı Tiran) (MÖ. 634-560)
Atinalı devlet adamı Solon, eşcinselliği düzenleyen pek çok kuralı yürürlüğe koymuş bir isim olarak bilinir. Köle olmayan yani özgür her erkekle yapılacak her türlü ilişkiye izin vermiştir. Ancak bunlar sadece Atinalı olanlar için uygulanıyordu. Diğer tüm xenoiler bu düzenlemelerin dışındaydı. Ayrıca Solon, bir şiirinde kendini bir erkeğe mest olurken betimlemiştir.
4- Sophocles (Şair) (MÖ. 496-406)
Klasik Çağın en önemli yazarlarından biri Sophokles, dönemin güzellik anlayışında erkeklerin cazibesini en iyi betimleyen kişilerden biriydi. Kayıp oyunlarından biri olan Achilleusun Aşıkları oyununda Achilleusi onun gözleri, mızrakları gibi insanı yaralardı ve onun aşkı bir çocuğun elinde eriyen kartopu gibidir. sözleriyle betimlemiştir.
3- Aristoteles (Filozof) (MÖ. 384-322)
Günümüz felsefesini derinden etkilemiş, gelmiş geçmiş en büyük düşünürlerden olan Aristotelesin pek çok öğrencisiyle aşk yaşadığı bilinmektedir. Antik dönemde hoca-öğrenci ilişkisi, felsefik bir temelde yaşanan bir öğreti aşaması benzeri bir durumdu. Ancak tabi söz konusu iki insan arasındaki ilişki olduğunda indirgemeci düşünce dahi karmaşıklaşır ve dallanırdı. Aristonun özellikle büyüleyici sıfatlı öğrencisi Nicanor ile çok daha uzun süreli bir ilişkisi olduğu antik dönem araştırmacıları tarafından belirtilmekte.
2- Demetrius Phalereus (Atinalı Devlet Adamı Bilim Adamı) (MÖ. 317-307)
Demetrius, Atinada 10 sene kadar devleti yönetmiş ünlü bir devlet adamı, hatip ve bilimadamıydı. Onun hakkında anlatılan hikayelerden birinde, Demetrius genç sevgilisi Diognisin tüm Atinalı genç erkekler tarafından kıskanıldığı anlatılmaktadır. Bunun yanında her sabah Atinanın yakışıklıları Demetriusa görünebilmek için şehir meydanında süslenip püslenerek dolaştıkları söylenmektedir.
1- IV Nikomedes ( Bithynia Kralı ) (MÖ. 94-75)
Bithynia (Batı Karadeniz-Marmara) kralı Nikomedes ile genç bir Romalı olan Gaius Julius Caesar arasındaki aşk, Romalılar için açık bir sır gibiydi. Caesarın Nikomedese verdiği çiçekler bunun nişanesiydi. Bir zaman sonra Caesarın Roma senatosunda Nikomedesin kızı Nysayi alabilmek için yaptığı konuşma sırasında devlet adamı Cicero Caesara Lütfen! anlattıkların saçmalık. Biz Nikomedesin sana ne verdiğini ve senin Nikomedese ne verdiği gayet iyi biliyoruz demişti. Daha sonra Nikomedes krallığını ölümünün ardından Romalılara devretmişti.
http://arkeofili.com/?p=1267