Gönderen Konu: Vajinismus Belirtileri Nelerdir?  (Okunma sayısı 5413 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4398
    • Profili Görüntüle
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
« : 17 Ekim 2012, 11:04:43 öö »
Vajinismus Belirtileri
          Vajinismus cinsel birleşme denemelerinde vajina kaslarının bayan eşin istemi ve kontrolü dışında kasılarak vajinal girişin mümkün olmamasıdır. Çift her denediğinde tekrar tekrar aynı şeyle karşılaşır.
           Genel olarak ilk cinsel birleşme deneyiminde sorun kendini gösterse de daha önce başarılı ve uyumlu cinsel ilişkisi olmasına rağmen şiddetli evlilik çatışmaları, fiziksel ve cinsel travma,  ağrılı zor jinekolojik muayeneler ve operasyonlar, ağrılı cinsel ilişki gibi nedenlerle sonradan da ortaya çıkabilmektedir.
           Çiftin cinsel birleşme denemelerinde vajinayı çevreleyen kaslardaki istemsiz kasılmalar bazı vakalarda tüm bedenin kasılması ya da sadece bacakların ve kalçaların kasılması hatta sırtta kasılmalar olması şeklinde de olabilmektedir. Kişideki bu kasılmalara bacakların kapanması, korku, kaçınma tepkisi, eşi eliyle itme, yüzde korku endişe ve panik hali eşlik etmektedir.
           Genel olarak vajinismus ilk cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkar. İlk önce çiftler buna ne tepki vereceğini bilemez. Bazıları hayal kırıklığı yaşar. Bazıları ise yorgunluk gibi rasyonalize edici bahaneler bulup daha sonra olacağını düşünerek konunun üzerinde pek fazla durmaz. Ancak çiftler tekrar tekrar denediğinde aynı manzara ile karşılaşınca buna ne anlam vereceğini bilemezler. Giderek kendileri de vajinal girişin olmayacağına inanmaya başlarlar. Hatta çoğu çift bunun sadece kendi başlarına geldiğini düşünürler.
              Tekrarlı başarısız deneyimlerin sonunda kadın kendi kadınlığında bir eksiklik olduğunu yahut ta kendinde fiziksel  anatomik bir bozukluk olduğunu düşünmeye başlar. Diğer taraftan da eşine karşı kendini suçlu hisseder.
            Erkek eş ise giderek eşine karşı öfke, istenmeme, reddedilme, kırgınlık gibi duygular yaşar.
            Hemen hemen bütün vajinismuslu kadınlarda ağrı, acı beklentisi vardır. Ayrıca bu kadınların doğum korkusu ya da kendilerine kötü bir şeyler olacak korkusu gibi belirgin tipik korkuları vardır.
            Vajinismusun tipik belirtilerinden bir diğeri ön sevişme sırasında herhangi bir sorun yoktur. Bu kadınların ıslanma, uyarılma, orgazm olma gibi cinsel işlevleri yerindedir. Ancak iş cinsel birleşme aşamasına gelince her şey birden bire tersine döner. Hemen bacaklarda kasılma, kapanma, eşi üstünden itme, korku ve panik hali oluşur. Bu manzarayı gören eş ister istemez geri çekilmek zorunda kalır. Bacakların kapanması, korku ve kaçınma tepkilerinin sonucunda çiftin her iki üyesinde girişin olmayacağı inancı oluşmaya başlar ve her başarısız girişim bu inancı daha da besler. Vajinismuslu çifter bunu orada bir duvar var giriş kapalı şeklinde dillendirirler. Bayan eş cinsel birleşme sırasında dayanamayacağı kadar ağrı acı olacağı vajinanın parçalanacağı, çok kanama olacağı, ya da  kendisine kötü bir şeyler olacağı şeklinde tipik korkular yaşar
            Aslında vajinal giriş denemeleri sırasında oluşan bu istemsiz kasılmalar ağrı, acı, kanama olacağı beklentisine karşı geliştirilmiş bilinç dışı savunma manevralarıdır. Kişi bu kasılmalar sırasında çok büyük bir sıkıntı, heyecan ve gerginlik duyar. Bu sıkıntı kişide özel hassas bir duygulanım şekli yaratır. Bu duygulanım şekli kişiyi kırılgan, üzgün, hassas bir duygu durumuna sokarak onun ağlamasına neden olur. Kişide oluşan bu özel hassas duygulanım durumu çift arasında etkileşimsel ve kişiler arası problemlere neden olur
            Vajinismuslu kadınlar jinekolojik muayenede güçlük yaşarlar. Bacaklarını kapatırlar. Çoğu kez  eşin cinsel organlarına ve kendi cinsel organlarına bakamazlar, dokunamazlar. Cinsel ilişkiden korkarlar, kaçınırlar ve ha bire olası bir cinsel birleşmeyi ertelerler. Ancak hemen hemen hepsi çocuk sahibi olmak ister. Hatta uzun sürmüş vaji nismus vakalarında tedaviye çocuk istemi ile başvururlar. Vajinismusta cinsel ilişki gerçekleşmediği için evlilik birliğine olumsuz etki edebilir.
            Vajinadaki bu istemsiz kasılmalar lokal anesteziler, alkol  kullanımı, jel kullanımı  ya da  sakinleştirici kullanımı ile ortadan kalkmaz. Çünkü vajinismus fiziksel nedenlerden kaynaklanan bir sıkıntı değil psikolojik nedenlerden kaynaklanan bir cinsel problemdir. Ayrıca vajinismus kızlık zarı ile ilgili olmadığı için kızlık zarı operasyonu ile de ortadan kalkmaz.
           Çift her denediğinde başarısızlıkla sonuçlanır. Bunun sonucunda giderek başaramama, yapamama korkuları daha da   artarak kişi sanki sorunu hiç çözemeyecekmiş gibi bir hisse kapılıp kısır bir döngünün içine girer.
           Aslında vajinismus sorunu yaşayan kişi bu sorunu çözmeyi çok istemektedir. Bunun için elinden geleni de yapmasına rağmen  bunu bir türlü başaramamış olmasına bir anlam veremez. Hatta giderek kendisinde bir kusur olduğunu düşünmeye başlar.
             Bizim toplumumuzun kültürel değerlerinden kaynaklanan nedenlerle çiftlerin mahreminde kalması gereken bu durumun aileler tarafından öğrenilmesi durumu daha da karmaşıklaştırarak çift üzerinde yoğun bir baskı oluşturur.
             Çift vajinismus sorunu ile boğuşurken üyelerden her biri kendine özgü korku ve kaygılar yaşar. Bayan eş kendini yetersiz, başarısız, eksik, mutsuz, üzgün,  hayatında bir şeyin eksik olduğu duygusu, eşine ve kendine verdiği sözleri yerine getirememe, eşini kaybetme korkusu, eşe ekonomik olarak yük olma düşüncesi, bazen eşin kendisine yardımcı olmadığı gerekçesi ile eşe yönelik kızgınlık, kırgınlık, öfke, depresyon, ağlama nöbetleri, çaresizlik, yetersizlik, herkesin kolayca yaptığı bir şeyi kendisinin niye başaramadığı duygusu, sosyal çevreden çekilme, sanki bu sorunun hiç çözülmeyecekmiş gibi algılanması, kızgınlık, öfke,  kırılgan bir ruh hali; bezginlik, cinsel isteksizlik, işte ve diğer aktivitelerde bu sorunu kafasındanbir türlü atamama gibi duygusal ve kişiler arası semptomlar gelişir.
          Erkek eşte de aynı şekilde buna paralel olarak, başarısızlık, mutsuzluk, reddedilme, istenmeme, yanlış yaptığı düşüncesi ya da tekrar bir yanlış yapacağı korkusu, yetersizlik, ne yapacağını bilememe, eşe karşı öfke kızgınlık, bazen eşe acıma, incitmekten korkma, içe kapanma, işle aşırı meşgul olma, yanlış kişi ile evlendiği şüphesi, bıkkınlık, yorgunluk, bazen kendi cinsel işlevlerini sorgulama gibi belirtiler sergiler.
          Çift bu belirtileri yaşarken çiftin evlilik ilişkisi de bundan nasibini alarak çiftin ilişkisini kaygan bir zemine oturtur. Çift bu sıkıntıların güdümünde kolayca suçlama, karşı suçlama ilişki kalıbına takılarak evlilik problemleri de yaşamaya başlayabilir.
           Ezcümle vajinismus sorunu yaşayan çiftler bir şekilde kendilerini güçsüz ve başarısız hisseder. Bu da onların mutsuz olmasına neden olur.
          Bereket versin ki vajinismus iyi eğitim görmüş, deneyimli bir cinsel terapistin eşliğinde cinsel terapiyle mükemmel bir şekilde çözülebilir bir cinsel fonksiyon bozukluğudur.
          Cinsel terapistlerinin  eşliğinde ilerleyen çift terapi yolculuğunun sonunda birbirinden haz alıp haz verebilecekleri bir cinsel ilişkiyi gerçekleştirdiklerinde sevinçten ağlarlar. Bu mükemmel sonuç çift için olduğu kadar cinsel terapist için de son derece teşvik edici ve ödüllendiricidir. Terapi süresi boyunca herkes yorulmuştur. Ancak bu yorgunluk aynı zamanda besleyici geliştirici heyecanla karışık tatlı bir yorgunluktur.

G KAVGACI
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2012, 11:10:42 öö Gönderen: psikolog »