Eşcinsel Terapi Forum - Psikolog www.huseyinkacin.com

Genel => Hayatlardan parçalar, hayata mektuplar (ziyaretçi karalama defteri) => Konuyu başlatan: Zorbey - 24 Mart 2025, 07:40:51 öö

Başlık: EŞCİNSEL İLGİLER, SEBEPLERİ VE ONARIMI
Gönderen: Zorbey - 24 Mart 2025, 07:40:51 öö
EŞCİNSEL İLGİLER, SEBEPLERİ VE ONARIMI
Cinsel istek ve arzuların bize deneyimsel getirileri ve bu getirilerin açılımı şu şekilde üç ana temelde toparlanabilir:

Eşcinsel ilgilerin tamamı cinsellik amacının varlığını gerektirmeden psikolojik altyapıların bir isteğe dönüşüm hali olabilir.
Eşcinsel ilgilerin bir kısmı sadece cinsellik oluşumlu olmamakla birlikte cinsel temelli bir arzu olabilir.
Eşcinsel ilgiler psikolojik bir altyapı ürünü olabilen ve biyolojik farklılıklarla desteklenen bir arzu olabilir.

1- İnsan psikolojisinin insan duygu, düşünme biçimi ve düşüncelere ilgisinde çok geniş bir alanı kapsaması cinselliğin bu alandan ayırt edilmemesine sebeptir. Cinselliğin bir tür arzu oluşu onun psikolojik ürün oluşuna engel değildir. Cinselliğin nöro-kimyasal (bilişsel ve hormonel) bir sonuç oluşu ve psikolojiyle bilişselliğin bağdaşması beraber düşünüldüğünde cinselliğin psikolojik bir etkilenme sonucuna varılabilir. Eşcinsel ilgi cinsel bir arzu sebepli düşünülmesi aslında onun psikolojik bir altyapının ürünü olduğunu belirtir. Cinsel etkilenme eşcinsel ilginin doğuşuna sebep olmaz. Eşcinsel ilgi cinsel etkilenmelere sebep olabilmektedir. Sonuç olarak eşcinsel ilgiler cinsel arzulara sebep olabilirken bu cinsel arzuların psikolojik bir altyapıdan gelebileceği söylenebilir. Eşcinsel ilgi sadece cinsel etkilenmeleri doğurmaz. Psikolojinin ürünü olan arzu geçmişe dayalı, ilgi alanındaki yoksunluğun sonradan dışa vurumu olabilir. Bu tarz bir eşcinsel ilgi eşcinsel psikolojik onarım tedavisini mümkün kılar.

2- Eşcinsel ilgi tamamen cinselliğe bağlanamaz. bunun sebebi cinselliğin temelde psikolojiyle bağlantılı olmasıdır. Psikolojik geçmişte şuan ilgi duyulan alanla ilgili yoksunluğun sonradan farklı dışa vurum yollarıyla telafi edilmeye çalışılması bireyde bazı normal olmayan sonuçları doğurur.. Doldurulmamış psikolojik yoksunluğun kişi tarafından arzularla doyurulmaya çalışılması arzularda aşırılığa, bozukluğa sebep olabilir. Bu aşırılık ve bozukluğun ortaya çıktığı alanlardan biride cinselliktir. Cinselliğin bozulacak alan olarak seçilmesi bazen tesadüfen bazen de başlangıçtan beri süregelen bozuk cinsel duyguların varlığıyla kendiliğinden gerçekleşir. Cinsellik ilerleyen dönemlerde bireyin doyurulmamış psikolojik  kişiliği çerçevesinde gelişim gösterir. Bireyin cinsel arzuları kişiliğindeki eksik parçaların türüne göre değişkenlik gösterebilir. Eşcinselliğin doğuştan geldiğinin düşünülmesinin en temel sebebi bireyin cinsel kimliğinin sadece cinsel ilgilerinin göstergesi olduğu düşünülmesi ve psikolojik altyapılarının görünmez olmasındandır. Bu tarz bir eşcinsel ilgi cinsel arzuların yönlendirilmesi ve temel sosyal psikolojik altyapının iyileştirilmesiyle tedavi edilebilir.

3-Eşcinsel ilgi psikolojik bir altyapı bozukluğunun yanı sıra bu bozukluğu biyolojik farklılıkların da desteklediği bir yönelim olabilir. Bu ilginin temelinde psikolojinin bulunması ve bu bozuk temelli psikolojinin oluşmasına imkan veren hormonel bazı farklılıkların bulunması böylesi bir kimlik karışıklığını oluşturabilmektedir. Cinsel arzular bilişsel aktivite sonucu ortaya çıkar. bilişsel aktivite düşünme tarzlarından oluşur. Bu düşünce tarzları kişinin geçmiş düşünsel ve psikolojik birikiminin yansımasıdır. sonuç olarak cinsel arzular psikolojik geçmişin izleridir. Bireyin hormonel sistemindeki farklılıklar duyguların büyüklük derecesini farklı oluşturacaktır. Bu nedenle yaşamın getirileri farklı hormonel sistemdeki bireyleri psikolojik olarak daha derinden etkileyebilecektir. Bunun sonucu olarak biyolojik farklılığı bulunan daha kadınsı yada daha erkeksi bireyler cinsel yönelim olarak normalin dışında bir kimlik benimseyecektir. Hormonları sebepli eşcinsel ilgi inancı bu nedenle geçersizdir. Biyolojik farklılıklarının yoksun psikolojik altyapılarını destekleyerek eşcinsel ilgi duyan bireyler  psikolojik altyapılarının iyileştirilmesiyle tedavi edilebilir.