Gönderen Konu: TELEVİZYON DİZİLERİNDE EŞCİNSEL KARAKTERLERİN SAYISI ARTIYOR  (Okunma sayısı 3401 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4100
    • Profili Görüntüle
DİZİLERDE EŞCİNSEL KARAKTERLERİN SAYISI ARTIYOR


Gay ve Lezbiyen Derneği tarafından yapılan bir çalışma, ABD TV dizilerindeki senaryolarda gay ve lezbiyen karakter sayısında belirgin bir artış olduğunu ortaya koydu.

Eşcinseller ve Lezbiyenler Derneğinin 17. yıllık raporu kapsamında hazırlanan “Biz Gayler TV’de Neredeyiz” başlıklı çalışma, 2012-2013 sezonunda TV dizilerinde ve komedi programlarında görünen karakterlerin yüzde 4.4'ünün lezbiyen, eşcinsel, ikieşli veya trans olduğunu ortaya koydu.

Toplam 97 değişik televizyon programı gözden geçirilerek hazırlanan raporda, 31 gay, lezbiyen, biseksüel ve transgender karakter saptandı.

Raporda, ABC televizyonunun en fazla gay karakterle diğer TV kanallarının önüne geçtiği belirtilirken, geçen sene birinci sırada yer alan Fox TV‘nin ikinci sıraya düştüğü vurgulandı. CBS ise bu konuda gelişme gösteren kanal olarak taktir edildi.

Raporda, CBS’in yeni sezon dizilerinden “Ortaklar” çeşitlilik ve farklılık olgusunu ön plana çıkartma çalışmalarından dolayı örnek gösterildi. “Ortaklar” dizisinde iki çocukluk arkadaşının arkadaşları ve iş ortakları senaryosunda bir gay ilişki canlandırılıyor.

Sadece dizilerde değil normal TV sunumlarında da gay ve lezbiyen karakterlerin ön plana çıktığının altı çizilen raporda, geçen sene oranın yüzde 29 iken, bu sene yüzde 35′e yükseldiği bildirildi.

En çok gay ve lezbiyen karakterlerin Showtime tarafından gösterildiği ve toplam sayının 12 olduğu belirtilirken, HBO, FX, Adult Swim, ABC Family, MTV, Syfy ve TeenNick networklerinde de artan sayıya dikkat çekildi.

Rapora göre, HBO’nun “True Blood” draması, toplam 6 homoseksüel karakterle en öne çıkan kablolu yayın.

Televizyonda erkek eşcinsel karakterler ise kadınlardan daha fazla. Erkeklerin yüzde 6 oranında gay ve biseksüel karakterlerine karşılık, kadınlar TV’de yüzde 36 lezbiyen karaktere sahip.

Kaynak: Medyatava 16.10.2012