Gönderen Konu: Eşcinsel Terapisi Sürecinde Takip Edilebilecek Aşamalar‏  (Okunma sayısı 3091 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4109
    • Profili Görüntüle
Onarım Terapisi Sürecinde Takip Edilebilecek Aşamalar

1.Aşama- Değişime Olan İnanç ve Kararlılık:
Kişi eşcinsel duyguların inşa edilememiş gerçek kimliğin boşluğunda oluşmuş sahte kimliğin bir parçası olduğuna, eşcinsel duygu ve davranışların doğal olmadığına, iki artı ve iki eksinin bir birini ittiği gibi iki hemcinsin de bir birini tamamlayamayacağını inanmalıdır. Değişimdeki ana motivasyon gerçek kimliği inşa etmek olmalıdır. Dini, sosyal, karşı cins ile evlenme vb… sebepler, ana motivasyon olan gerçek kimliği inşa etme mücadelesini destekleyici sebepler olabilir.
Tarık Bin Ziyad´ın Endülüs´ü fethederken gemileri yakıp askerlerine tek hedef Endülüs´ü fethetmek gösterdiği gibi, kişi gerekli kararlılık ve azimde olmalı, tacizcilerin çaldığı hayatının kontrolünü eline almak için gerekli girişimciliği göstermesi gerekmektedir. Bunu kişi adına ne danışmanı, ne ailesi ne de bir başkası yapabilir. Değişimi kimse kişinin kendinden çok isteyemez, istememelidir.

2.Aşama-Destek Ağı Oluşturma ve Acil Eylem Planı:
a:Kişi bazı yakınlarına eşcinsel duyguları olduğunu ve onlar için onarım terapisi aldığını ifade edebilir ve gerçek kimliğine ulaşma sürecinde onların desteklerine ve yardımlarına ihtiyacı olacağını paylaşabilir.
b:Bazı yakınlarına da bir takım problemlerinden dolayı danışmanlık hizmeti aldığını ifade edebilir ve problemlerinin üstesinde gelme sürecinde onların desteklerine ve yardımlarına ihtiyacı olacağını paylaşabilir.
c:Bir kısım yakınlarına da hiçbir şeyden bahsetmeden onlarla olan sosyal ilişkilerini artırabilir.
Herkesin ortamı farklıdır. Bazıları ailelerine eşcinsel duyguları olduğunu söyleyemeyebilir. Ama her ne seviyede olursa olsun kişi destek ağını oluşturmalı ve karşılaştığı problemler karşısında ´acil eylem planı´ yapmalıdır. Örneğin, yalnızlık hissine kapıldığımda filan arkadaşımı arayacağım, top oynamaya gideceğiz. Streslendiğim zaman filanı arayacağım ve buluşup dertleşeceğiz, sosyalleşeceğiz vb…

3.Aşama-Eşcinsel Dünya ile İlişiği Kesme:
Kişi destek ağı ve acil eylem planı oluşturduktan sonra, eşcinsel dünya ile irtibatını kesmesi gerekiyor. Hani bir menkıbede olduğu gibi: Adamın biri 99 adam öldürmüş, bir zata gitmiş ve zatın ona tavsiyesi ´başka bir diyara göç et´. Kişi eşcinsel dünyaya ulaşabileceği internet sitelerindeki hesaplarını kapatmalı, pornografiye ulaşabileceği internet sitelerini erişilemez yapmalı, prografik ya da gay propaganda yapan dergilerini, CD´lerini atmalı, üye olduğu bülten vs.. üyeliğini iptal ettirmeli, eşcinsel dünyadan tanıdığı arkadaşları ile görüşmeyi kesmelidir. Onlar benim çok iyi arkadaşlarım, çok iyi insanlar vs… gibi irtibatı kesmeye engel olacak bahanelere sığınmamak gerekiyor. Muhakkak iyi dostlardır ancak dostluk için cinsellik bedelini ödemeye gerek yok ki, dışarıda bu dostluğu cinsellik bedeli ödemeden kurulabilecek çok kişi var. Çünkü o arkadaşlar, eşcinsel duyguları ve davranışları hatırlatıyor, onlara karşı zafiyetimiz olabilir ya da onların bize karşı zafiyeti olabilir. Kuyunun etrafında ne kadar çok gezersek kuyunun içine düşme riskimiz o kadar çoktur. Dolayısı ile kuyudan uzak durmak gerekir. Hem değişemezsin, olmaz, yapamazsın gibi sözlerle motivasyonu bozabilirler, zihni bulanabilir. Böylece kişi kolayı seçerek eşcinsel davranışların içine geri yönelebilir.

4. Aşama-Kişisel Gelişim Çalışmaları:
Özgüven, Stres Yönetimi, Problem Çözme, Risk Amla, Girişimci Olma, İlişi Yönetimi ve İlişkilerdeki Sınırlar, İlişkide Kalma, İçe -Dışa Yönelik Olma Dengesi, Eleştiri Yapabilme ve Eleştiri Kabul Edebilme, Gizli veya Açık Narsislik vb… sorunlar eşcinsel duyguları olan kişilerde görülen genel sorunlar. Danışmanın ve kişinin tespit ettiği bu ve benzeri konularda kişi profesyonel danışmanı ile birlikte çalışmalar yapmalıdır. Tek tipçilik değil ama her erkek ve kadının cinsiyetlerinin doğası gereği sahip olmaları ve geliştirmeleri gereken özellikleri var ve cinsiyetlerine uygun cinsel kimliklerini geliştirmeleri için kaydetmeleri gereken aşamalar var. Örneklendirecek olursak kişinin hayatını ve yapması gerekenleri basamak basamak ifade edecek olursak; birinci, ikinci basamağı inşa etmeden dördüncü, beşinci basamaklar fiziken var olsa bile, kişi birinci, ikinci basamakta yapması ve sahip olması gerekenlerin eksiğini iç dünyasında hissediyor. Gelişim dönemimizde biz bu basamakları inşa edememişsek, anne-babamız inşa etmemize yardımcı olmamışlarsa, erişkinler olarak hayatımızın kontrolünü elimize almalı ve iç dünyamızda eksik hissettiğimiz o basamakları inşa etmeliyiz. Erişkin olarak şu anda bu kişisel gelişimi yapmanın yegâne sorumluluğu, ne anne-babamız ne de başkaları, bizim.
Ayrıca kişi, kişisel gelişim çalışmalarında bulunmazsa, ileriki aşamada yapacağı anı tedavisinde iç dünyasında tuttuğu ve geçmişten taşıdığı yaralarla baş edebilme, onları çözme, onların verdiği stresi yönetmede zafiyet gösterebileceği gibi, gündelik hayattaki ilişkiler ve olaylar karşısında ruhunu yaralamaya açık tutabilecek ve kısır döngü devam edecek, hatta süreci yönetemediği için eşcinsel davranışlara geri dönme eğilimde bulunabilir.

5. Aşama-Anı Tedavisi:

Yukarıdaki aşamalarda kişi belli bir olgunluğa gelmeden anı tedavisi yapmayı doğru bulmuyorum. Kişi eşcinsel duygular için tedavi var olduğunu öğrenince, diğer eşcinsel duyguları olan kişilerin başlarından geçenler ile kendi hayat hikâyesindeki ortak sorunları gördüğünde doğal olarak başından geçen varsa cinsel taciz, anne-baba ilişkileri problemleri gibi geçmişten taşıdığı yaralara yöneliyor ve onlar için hemen bir şeyler yapmak istiyor. Ancak kişi 4. Aşama-Kişisel Gelişim Çalışmaları yapmadan anı tedavisinde karşılaşacağı stresi yönetemeyebilir. 3.Aşama-Eşcinsel Dünya ile İlişiği Kesmediyse ve 2.Aşama-Destek Ağı Oluşturma ve Acil Eylem Planı oluşturmadıysa anıyla yüzleşme riskini alamayabilir, bu girişimciliği gösteremeyebilir ve anıların verdiği stresi ile baş edemeyebilir. Bilinmelidir ki, eşcinsel dürtülerin önemli sebeplerinden biri de anılarımızdaki yaralarımızın verdiği strestir.
 
6.Aşama- Kişinin Cinsiyetinin ve Cinsel Kimliğinin Fazileti:

Erkekse: ben erkeğim, erkeklerden bir erkeğim; kadınsa: ben kadınım kadınlardan bir kadınım, diyebilmeli. Allah tarafından verilmiş cinsiyetine uygun cinsel kimliğinin doğal ve doğru olduğu; bu kimliğinin ve hem cinslerinin güzel yönlerinden sağlıklı bir şekilde istifade edip cinsiyetinin faziletlerini içselleştirmelidir. Hemcinsleri ile sağlıklı zeminde aktivitelerde bulunmalıdır.


7.Aşama- Karşı Cinsiyetin ve Karşı Cinsel Kimliğinin Güzellikleri:
İki karşı cinsin bir birinden alış veriş yapabileceği ve karşı cinse sunabileceği güzelliklerin farkına varmak. Bir taraftan doğru kullanılan erkek otoritesi ile ölçülü kadın şefkatini hissedebilmek. Karşımızdaki kadının bizim erkek kimliğimize saygı duyduğu, erkeklerin de bir şemsiye gibi helali kadına kol kanat germesinin önemi ve aile olmanın faziletleri konusunda bilinçlenmek.


8.Aşama-Kazanımları Hayat Boyu Devam Etme:

Genel olarak yukarıda ifade ettiğim aşamalar takip edilse bile, aşamalar arasında bazen geri dönülüp bir önceki aşamadaki bir problem üzerinde çalışma yapılması gerekebilir. Ben bu aşamayı geçmiştim diye ümidiniz kırılmasın. Karşılaştığımız daha büyük problemler karşısında daha fazla donanımlı olmamız gerekir. Hayat bir tekâmül sürecidir. Kazanımlarımızı, üzerine koyarak, hayat boyu uygulamaya devam etmeliyiz.
İki husus çok önemli: hemcinsler ile olan sağlıklı (cinsellikten uzak) ilişkileri aksatmamalı ve stres yönetimine dikkat etmeliyiz. Tüm kazanımlarla birlikte özellikle bu iki husus ihmal edilirse, hemcinslerimizden sevgiyi sağlıklı formda almaz isek, cinsellik bedeli ödeyerek alma durumu olabilir. Hani bir şarkıda var ya ´Gülü susuz seni aşksız bırakmam.´ Onun gibi ruhumuzu sevgisiz bırakmamalı, farklı yaş gruplarından kişilerle sürekli sağlıklı sevgi alış verişi içinde olmalıyız.
Son olarak, ben terapi aldım, evlendim, evlilikte de bir problem yok deyip, biraz kendime eşcinsel davranışlar için müsaade edeyim demek de ahlaki olarak doğru değil.

Not:Yukarıda aşamalar ile ifade ettiğim süreç kesinlikle değişime inanmış, bu işe gönül vermiş bir uzman ile birlikte takip edilmelidir.

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2013, 10:54:47 öö Gönderen: psikolog »