Ana Sayfa

 

Sigara Bırakma

 

Sigara içmenin sağlık risklerini azaltmak için, yapılacak en iyi şey, sigarayı bırakmaktır; kamu sağlığı yetkilileri, daha az sigara içmeyi veya düşük nikotin ve katran miktarlı markalara geçmeyi, riski azaltmanın tatminkar bir yolu olarak görmemektedirler. Sigarayı bırakmak zor olabilir, sigara içen ve bırakmaya çalışan birçok kişi başarılı olamamaktadır. Buna rağmen tüm dünyada sigara içen milyonlarca kişi birçoğu yardım almadan başarılı olmuştur.

 

Sigarayı bırakmak isteyen, ancak zorlanan kişilere yardımcı olmak amacıyla grup kursları, hipnoz, nikotin ikame terapileri ve sigara içmeyi caydırıcıları da içeren birçok ürün ve program mevcuttur. Genel olarak, sigarayı bırakma tedavilerinin birçoğu, 1 yıl sürmektedir ve başarı oranı (tüm katılımcılara oranla) yüzde 10 ila yüzde 40 arasındadır.

 


 

Sigara kullanımı, hem kulananan kişinin hem de etrafındaki bireylerin sağlığına ciddi zararlar veriyor. Toplu alanlarda sigara kullanımının yasal olarak zorlaştırılması, sigarayı bırakma sürecinde sanıldığı kadar etkili olamıyor.

 

Sigara, ciddi nikotin bağımlılığı yapıyor. Zaman içerisinde fiziksel nikotin ihtiyacına, el ve ağız alışkanlığı ile davranışsal şartlanmalar da ekleniyor.

 

Sigarayı herkes bırakabilir. Birçok kişi sigarayı kendi başına bırakabilir. Bunun yanında grup psikoterapileri, nikotin sakızı ve nikotin bantları gibi destekler aracılığıyla bu süreçte işe yarayabilecek birkaç öneri:

 

- Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde tıbbi destek alın. Sigaraya yeniden başlama eğilimleri, sigara içmenin bırakıldığı ilk haftalar içinde oluyor.

 

- Sigarayı azaltarak bırakanların yeniden başlama olasılığı, bir anda keserek bırakanlara göre daha çoktur. Bu nedenle, azaltarak bırakma yolunu denemeyin.

 

- Sigara bırakıldığında ilk günler 3-5 dakika süren sigara isteği dalgaları sıklıkla gelecektir. Bu zamanlarda sigaranın zararlarına yoğunlaşarak veya bir arkadaşınız ile sohbet ederek bu dalgayı atlatabilirsiniz.

 

- Sigarayı bırakan kişi için el alışkanlığının yerini alacak başka el ve ağız alışkanlıkları oluşturun. Bol sıvı gıda ve meyve tüketilerek hem ağız alışkanlıkları değiştirilir hem de sağlıklı beslenerek kilo alınmasının önüne geçilir.

 

- Egzersize başlamak, sigara bırakmada görülen fazla yemenin getireceği kilolardan kurtulmak ve motive olmak açısından faydalıdır. Ancak sigara içimi sırasında yapılan egzersizler de sağlığınızı tehdit edebilir.

 

 

 

referanslar: saglikveguzellik.net, turkishpub.com

 

 

Ana Sayfa