Ana Sayfa

 

Aile

 

Kan bağlılığı, evlilik ve diğer yasal yollardan, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan bireylerden oluşan ; bireylerin cinsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı, topluma uyum ve katılımların sağlandığı ve düzenlendiği temel bir birimdir.Çocukların iyi bir gelişime gösterebilmeleri için ana –baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişimin kurulması gerekir.

 

Etkili iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirinin düşüncelerini duygularını anlamalarını sağlar; işbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarına yol açar.

 

Çocukların gelişmesi için uygun bir ortamın oluşturur.Çocuklar, özerk ve bağımsız kişilik geliştirirler, düşüncelerini ve duygularını açıklama özgürlüğü ve alışkanlığı kazanırlar.

 

İletişim engellerinin yer aldığı aile ortamında çocukların gelişimi engellenir.

 

Çocuklar özgürce düşünemeyen, düşüncelerini ve duygularını açıkça dile getiremeyen bağımlı birey olurlar. İleride çeşitli sorunlarla ve uyum güçlükleriyle karşılaşması
muhtemeldir.



Aile içi şiddet,
bir aile üyesinin; diğer üyelere karşı fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetme ya da zarar vermesidir. Bu tanıma sadece kaba kuvvet içeren davranışlar değil aşağılamak, tehdit etmek, ekonomik özgürlüğünü kısıtlamak ve zorla evlendirmek gibi şiddet gören kişinin kendisine olan saygısını, kendisine ve çevresine olan güvenini azaltan, korku duymasına sebep olan pek çok davranış da girer. Çekirdek ailelerde baba çocukları ve eşine karşı şiddet uygularken, geniş ailelerde kayınvalide ve kayınpederin diğer aile üyelerine şiddet uyguladığı görülmektedir.

 

referanslaregitimcihaber.net, psikoterpistim.net

 




Eşler Arası İletişim Çatışmaları ve Çocuğa Olan Etkileri (Dr. Hatice ERGİN, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi)

İlgili Forum Konuları

Aile Hukuku ve Evliliğin Psikolojik Boyutu

 

Ana Sayfa