Gönderen Konu: Sapıklık, Eşcinsellik ve Sınırda Kişilik Örgütlenmesi  (Okunma sayısı 3873 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
   
Sapıklık, Eşcinsellik ve Sınırda Kişilik Örgütlenmesi

  Bu psikopatoloji düzeyinde, sapıklık üzerine İngiliz ve Fransız okullarının tanımlandığı dinamikler, hastaların bilinçdışı yaşamında temel bir rol oynar ve bunlar sınır kişilik örgütlenmesinin dinamikleri ile çakışır. Neden bu hastaların bazılarında yerleşik bir sapıklık gelişirken, çoğunda yalnızca çok biçimli sapkın çocuk cinselliğine ilişkin özelliklerin bulunduğu henüz doyurucu bir yanıt bulmuş değildir. Yerleşik bir sapıklık olmadan bu özelliklerin varlığı, hem erkek, hem de kadın sınır hastalarda sıktır. Sınır kadınlarda sadistik, mazoşistik, gözetlemeci, teşhirci davranışlar ve her iki cinste de çok gerilemiş, tuhaf mazoşistik davranışlar gördüm. Benim gördüğüm ve literatürde bildirilen en ağır tipte saldırgan sapıklık tipleri erkeklerdedir. Saldırganlığın ifadesinin biyolojik yönleri ve kültürel belirleyicilerin erkeklerde saldırganlığın daha yoğun olmasına ve sadistik cinsel davranışa kanalize olmasına nasıl neden olduğu henüz yanıtsız bir sorudur. Bununla birlikte, kadınlarda iyi belgelenmiş sadistik sapıklık vakaları da var. Yasal sistemde karşılaşılan bu tür vakaların birçoğu asla bir psikiyatriste ulaşamayabilir. Elfriede Jelinek’in Piyanist (Die Klavierspielerin, 1983) romanı, bir kadındaki saditsik, gözetlemeci ve mazoşistik sapıklığı ve son derece kıskan. Sadistik ve saldırgan bir anneyle sadomazoşistik ve eşcinsel ilişkiyi derinlemesine anlatır.
  Sınır yapıya narsistik bir kişilik eklememişse, kaotik nesne ilişkileri eşcinsel dinamikleri gölgeler; ancak narsistik kişilik zemininde sınır kişilik örgütlenmesi bulunduğunda, eşcinsel yönelim çok daha güçlüdür. Aynı zamanda, nesne ilişkileri de o kadar kaotik değildir – en azından sıradan toplumsal işlevsellikte. Bu narsistik hastalarda, eşcinsel kimliğin bir parçası olarak, bilinçdışı her iki cinsin de içe alınması fantezisinin baskın olduğunu görürüz. Böylece, diğer cinse duyulan haset başarıyla yadsınabilir. Bu gelişme psikanalitik tedavide olağandışı ağır dirençlere zemin hazırlar.
  Hem erkeklerde, hem de kadınlarda sapkın eğilimler çok sayıdaysa ve kişilik örgütlenmesi açıkça sınırdaysa, tedavinin seyri saldırganlığın yoğunluğu veya şiddetine, üst ben işlevselliğinin ne derece korunduğuna (en azından sıradan geleneksel ahlak değerleri bulunmalı) ve narsistik örgütlenmenin (yani patolojik büyüklenmeci kendiliğin bütünleşmesi) bulunup bulunmamasına bağlıdır.
  Ağır üst ben patolojisi yoksa, saldırganlık ilkelleştirilmemişse ve narsistik kişilik yapısı yoksa ve tek başına sınır kişilik örgütlenmesiyle birlikte çoğul sapkın eğilimler varsa, hastanın cinsel yaşamının yeniden düzenlenmesi ve genelde psikopatolojinin çözümlenmedi için seyir görece iyidir. Ayrıca, seyri daha iyi olan bu vakalarda çoğul sapkın eğilimlerin varlığı, sınır kişilik örgütlenmesi çözümlendikten sonra hastanın cinsel yaşamını daha iyi götürebilir.

Otto Kernberg’in Sapıklıklarda ve Kişilik Bozukluklarında Saldırganlık isimli kitabından alınmıştır.

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sapıklık, Eşcinsellik ve Sınırda Kişilik Örgütlenmesi
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2012, 07:54:27 ös »

Normal ve sapkın cinsellikte saldırganlığın rolü nedir? Saldırganlıkla öfke, öfkeyle nefret arasındaki ilişki nasıl kurulabilir? Sado-mazoşist, histerik-histriyonik, narsisistik ve toplum karşıtı kişiliklerde saldırganlık nasıl yapılanmıştır?
       Günümüzün en önemli psikiyatrlarından Otto Kernberg, klinik ortama uyacak şekilde yenilediği "Ben Psikolojisi-Nesne İlişkileri" kuramının ışığında, geniş bir kişilik bozukluğu yelpazesinde uygulanabilecek tedaviler için yeni teknik yaklaşımlar öneriyor. Sapıklıklarla kişilik bozukluklarının ortak ve farklı yönlerini irdelerken, eşcinselliğin günümüz psikanalitik düşüncesindeki özel konumunun da altını çiziyor. Kernberg, kuramsal önerilerini, uzman olmayan okurun da izleyebileceği zengin vaka örnekleriyle berraklaştırmaktadır bu yapıtında.


http://www.metiskitap.com/Metis/Catalog/Book/4406