Gönderen Konu: Niall Ferguson: Keynes eşcinsel miydi / gelecek kuşaklara önem vermediğini..  (Okunma sayısı 2857 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4099
    • Profili Görüntüle

EŞCİNSELDİ…

"Her neyse...Ferguson önceki gün bir konferansta Keynes konusunda baltayı taşa vurdu... Kendisine -Uzun vadede hepimiz öleceğiz- lafı soruldu... O da mealen, Keynes’in eşcinsel olduğunu ve çoluk çocuğu olmadığı için kısa vade düşündüğünü, gelecek kuşaklara önem vermediğini- söyledi... Keynes’e -Bencil- dedi.
Sonra da ortalık karıştı... Keynes’in eşcinselliği biliniyor. Hem de evliydi. Hem de karısı bir bebek düşürmüştü... Ayrıca 1900’lü erken yılların İngilteresinin sosyal ortamı farklıydı... Ayrıca Ferguson’un lafları fazla köşeliydi, bilimsel temele dayanmıyordu. Keynes’i ucuza harcamıştı... Hatta düz okuyunca -Eşcinseller bencildir, yarını ve başkalarını düşünmez- gibi yorumlar da çıkıyordu. Bilim adamı gibi konuşmamıştı.
Kişisel yaşam biçiminin Keynes’in teorilerini etkilemiş olabileceğini başka tarihçi ve yorumcular da yazdı söyledi, ama daha kibarca yaptılar.
Gürültü kopunca, Ferguson yana yakıla bir özür kaleme aldı... Özeti -Yanlış konuştum, maksadımı aştım... Hem ben eşcinselleri pek severim. Benim eşcinsel arkadaşlarım da var- mealinde... Özür de diliyor, çünkü baltayı sert taşa vurduğu için Harvard’ı, kürsüyü, tahtı tacı kaybedebilir.
Keynes’e gelince... Sözü hala geçerli. Ancak benzer her tür flaş cümle, slogan, atasözü ve özdeyiş gibi, ne niyete kullandığınıza ve hangi niyete dinlediğinize bağlı. Yani tek bir slogan aslında hiçbir şeye çare değildir... Lafın önünü, arkasını da düşünmek ve yorumlamak gerekir, ama tabii Ferguson gibi değil.
Ve de işin dramatik boyutu şu: Keynes’in bu lafı söylerken -Uzun vadede işler zaten kendi dengesini bulur, durum istikrar kazanır, kriz kaos yatışır- demek istediği yorumları var. Yani kısa vadede çözülemeyeni doğa-hayat uzun vadede çözebilir, ya da ölümle çözebilir. Böyle düşününce: Uzun dönemde doğa, hayat ve krizler mutlaka kendi dengesini bulur... Daha iyimser düşününce: Hayat, ekonomi ve üretim daha iyinin arayışıdır. Bugün iyi değilse, yarını daha iyiye değiştirmek zorundayız, özellikle ekonomide bu yapılabilir bir iştir... Yarın varsa, güneş doğacaksa, insan umutlu olmak zorundadır... Ve Keynes de nihayetinde bir ölümlüdür.





http://www.finansgundem.com/haber/keynes-escinsel-miydi/380253

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4099
    • Profili Görüntüle