Gönderen Konu: Babanın Çocuk Psikolojisindeki Rolü ve Önemi  (Okunma sayısı 2881 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4099
    • Profili Görüntüle
Babanın Çocuk Psikolojisindeki Rolü ve Önemi
« : 10 Ocak 2013, 10:01:13 öö »
Babanın rolü

Çocuk için baba vazgeçilmez önemdedir. Baba, anneden açıkça farklı bir insandır ve bu farklılığın algılanması erkek ve kız çocuğun sinsel kimliklerini kazanmalarına katkıda bulunur. Erkek çocuk babasını örnek alır ve taklit ederek kendi cinsiyetini öğrenir. Kız evlat ise babasının nelere sevindiğini gözleyerek kadın olmanın anlamı konusunda belli bir anlayış edinir.

Bütün çocuklar etkili bir babaya muhtaçtırlar. Babanın gücünü, varlığını ve desteğini hissetmek isterler. Çünkü çocuğun uyumlu psikolojik gelişmesinde gülcü be sevgi dolu bir baba vazgeçilmezdir. Gerek babanın sahip çıkmadığı gerekse ayrılık veya boşanma ile babasının olmadığı ailelerde büyüyen çocukları birçok tehlike beklemektedir.

…..

Babalarıyla sevgi dolu ve güçlü ilişkiler yaşamayan çocuklar, eşleriyle sağlıklı ve tatmin edici bir iletişim kurmakta zorlanmaktadırlar.

…..

Bir anne olguna kibarlığı ve temizliği öğretebilir, fakat sadece bir adam erkekliği öğretebilir. Babalar çocuk büyütmek için gereklidirler. Eğlendirirler, gürültü yaparlar ve anneler dikkatli olmaları konusunda titizlendiklerinde babaları risk almaları için onları cesaretlendirirler. Parkta anneler ´Tırmanırken dikkatli ol!´diye uyarırken babalar,´Tepeye kadar çık, diye bağırırlar. Babalar, çocukları sınırlarını zorlamaya iterler. Bir çocuğun anne ve babasının birlikte sağladığı dengeye ihtiyacı vardır.


Kaynak: anne ve baba çocuğa nasıl davranmalı kitabı sayfa: 16–17