Gönderen Konu: ERKEKLER NEDEN KISKANIR? ERKEK KISKANÇLIĞI GİZİL EŞCİNSELLİK MİDİR?  (Okunma sayısı 11689 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
ERKEK KISKANÇLIĞI GİZİL EŞCİNSELLİK MİDİR?


Her iki cinsin kıskançlığında farklılıklar gözlenir. Erkek kıskançlığı birbiriyle bağlantılı iki temel neden dayanır; gizil eşcinsel eğilimler ve yetersizlik duygusu. Gizil eşcinsel eğilimleri olan erkekler beraber oldukları kadını ilgi duyacakları bir erkekle paylaşmak isterler. Bu kişilerin hayatlarında kendilerinin bir erkekle eşcinsel ilişki yaşamak gibi bir eylemleri olmamasına rağmen eşlerini bu erkekle sevişirken tahayyül etmek onlarda cinsel bir uyarılma oluşturur. Bu yapıdaki erkeklerin bir kısmı kendilerindeki bu gizil eşcinsel eğilimi şiddetle reddetme eğilimindedirler; eşcinsel eğilimler bilinçdışına atılmıştır. Bu yapıdaki kişiler eşlerine karşı büyük bir kıskançlık hissederler. Bilinçaltlarında bir yandan eşlerinin kendilerinin de beğeneceği bir başka erkekle beraber olma isteği, bir yandan dab u isteklerin gerçekleşmesinden büyük bir korku vardır. İsteklerinin gerçekleşmesinin kendilerini eşcinsel yapmasından korkuyorlardır. Bu iki zıt duygunun çatışması ortaya büyük bir kıskançlık duygusu çıkartır. Bütün dikkatleri bu istenen “şeyin” olmasını engellemeye çalışmaya kaymıştır. Kendilerinin beğenebileceği her erkeği eşlerine yakıştırırlar ve kuşkularını eşleri ile o erkek arasında bir ilişki olduğunu iddia etmeye kadar vardırırlar. Çoğu zaman eşin tepkileri ve ikna çabaları sonuç verir ve dikkat başka birisi üzerine kayar. Bu kıskançlığın “kıskançlık paranoyası” denen ağır türünde kişi kuşkularının doğruluğundan emindir ve kıskançlık hezeyan ölçülerine varır, tablo psikotik bir içeriğe dönüşür.
Diğer erkek kıskançlığı türünde ise erkek, kadın karşısında kendisini çocuksu ve güçsüz buluyordur, kadının dünyasında kadının hayatının veya ruhsal varlığının kalitesini arttırabilecek bir etkisi olabileceğine inanmıyordur. Bu durumda erkek kendisini ciddi biçimde yetersiz buluyordur. Bu yetersizlik duygusu eşinin kendisinden daha güçlü ve  yeterli erkeklere ilgi duyabileceğine dair bir kıskançlık yaratır. Bu kıskançlığı erkeğin karısını  anne yerine koymağa başlaması ve kendisinden daha gelişkin bir erkeği (babayı) daha uygun bir eş olarak tanımlaması,  yani alevlenmiş bir ödipal takıntı olarak yorumlamak mümkündür.  Kadınla erkek arasındaki büyümüşlük düzeyi ve ruhsal kalite farkı büyükse; bu ödipal kıskançlık karı-koca ilişkisinin  sürdürülemez hale gelmesine yolaçabilir. Kadın açısından devamlı güvensizliğe ve ithamlara maruz kalmak uzun sure kaldırılabilecek bir durum olmaktan çıkar. Böyle bir kıskançlığın ergenlik çağındaki bir gençte olmasını normal karşılamak gerekir; çünkü onlu yıllarındaki bir delikanlının yeterliliği bir kadınla kalıcı bir ilişki götürecek düzeyde olamaz ve doğal olarak zaten ergenlik çağında çocukluktan beri yaşanmış preödipal veya ödipal her türlü problem yeniden doğar.

üç hakim duygu dr erdoğan çalak


psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
http://www.youtube.com/watch?v=GFxqNItEJUI&list=PL5_aloC9kt80W7zQzxSTLc1hxYKcryN0j izlemek için linki tıklayınız

Bazı eşcinsel duyguları olan kişilerin kendisi, başka bir erkek ve bir bayanın birlikte oldukları fantezisinin altında yatan sebeplerden bir de, kişinin karşı cinse tek başına yaklaşma da başarılı olamama kaygısı sonucu, kendi hemcinsi olan başka bir erkekten yardım alarak, karşı cinse ulaşma düşüncesidir. Nicolosi´nin kitabında geçtiği gibi, bir köpeğe ısırır kaygısı ile çocuğun güvenilir birisinin elini tutarak köpeği sevmesi gibi. Kişi hem kendi içindeki kadına tek başına ulaşmadaki eksiklik hisselerin altında yatan sebepleri tedavi etmeli, hem de kadınlarla tek başına birlikte olma düşüncesine engel teşkil eden, kadınlardan zarar görmüşlüğünü tedavi edilmesi gerekmektedir. Bir diğer sebep de, eşcinsel duyguları olan kişinin başta anne-babasının sağlıklı ilişkileri olan bir eş görüntüsü vermemeleri veya toplundaki karı koca ilişkilerinin bozukluğundan etkilenilmişliği sonucu, kendisinde de karı-koca imajın zarar görmüş olduğundan dolayı eşcinsel duyguları olan bazı kişilerin de, bir karı-kocanın cinsel ilişkisine partner olma fantezisi olabilir. Eşcinsel duyguları olan kişi üçüncü eş olma fantezisiyle, arzuladığı, ulaşamadığı ideal karı-koca ilişkisine bu karı-koca sayesinde ulaşma arzusudur. Eşcinsel duyguları olan bir kişinin bir forumda paylaştığı sözler şöyleydi:

 Alış verişe gittiğim bir AVM´de ailesi ile gezen erkekler beni cinsel olarak etkiledi. Eşcinsel duygular pek çok farklı ifadelerle özetlenebilir. Bunlardan biri de başkalarını´idolleştirme´ olsa gerek.

cenkcenkce@yahoo.com
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2013, 02:07:47 ös Gönderen: psikolog »

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
« Son Düzenleme: 07 Ekim 2015, 12:47:48 ös Gönderen: psikolog »