Eşcinsel Terapi Forum - Psikolog www.huseyinkacin.com

Genel => Cinsellik => Konuyu başlatan: psikolog - 11 Kasım 2011, 10:51:51 öö

Başlık: VAJİNİSMUS TEDAVİSİ Psikolog Hüseyin KAÇIN 0 555 326 22 91
Gönderen: psikolog - 11 Kasım 2011, 10:51:51 öö
VAJINISMUS TEDAVISI   

Vajinismus
 
            Vajinismusun tanımı;
Kadın cinselliğinde, vajinanın girişindeki (dış üçte birini çevreleyen) kasların, yineleyici veya sürekli olarak istem dışı kasılması, cinsel birleşmenin kadın tarafından acılı veya imkânsız olarak algılanmasına vajinismus adı verilir.

Vajinismusta aslında, başta vajina etrafında olmak üzere, tüm vücutta kasılma, endişe, korku ve panik hali algılanır. Bu durumu yaşayan kadınlar, çoğunlukla kızlık zarlarının(hymen) çok kalın olduğunu ya da vajinalarının penis girişi için çok dar olduğunu düşünürler. Cinsel beraberlik sırasında, yaşayacakları acı beklentisi içine girerler. Vajinadaki kasılmaya, bacakların kapanması, çarpıntı, terleme, kusma, titreme, ağlama gibi bazı belirtilerin eşlik ettiği görülebilir. Ancak vajinismus tanısının konması için, bu yaşanının sürekli bir biçimde görülmesi gerekir.

Bütün dünyada sınıflama ve tanı kriteri olarak kabul edilen DSM-IV-TR’ de, vajinismus, bir cinsel işlev bozukluğu (kod:306.51) olarak sınıflandırılmıştır ve cinsel ağrı bozuklukları kategorisinde verilmiştir. Ana tanı kriteri olarak da, “vajinanın dış üçte birindeki kaslarda, tekrarlayan ya da sürekli, istem dışı ve cinsel ilişkiye engel olan spazm” kabul edilmektedir.

Vaginismus tanısı alan kadınların cinsellikle ilgili yanlış ve ağırlıklı olarak olumsuz inançları vardır;

- Vajinismusu yaşayan kadınların algılarına göre, vajina girişi, son derece dar ve cinsel birleşme olanaksızdır. Gerçekte ise, vajina yapısı gereği, ilişki sırasında erkeğin penisinin büyüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak, genelde dışa en yakın kısmı oldukça gevşeyebilir. Bu sağlıklı ve normal yapıdaki  bir vajinanın durumudur.

- Vajinismus sorunu olan kadınlar, penisin vajinaya girmek için çok büyük olduğu yanlış algısına sahip olabilmektedirler.

- Bazı kadınlar ise, vajinalarının çirkin, biçimsiz veya garip olduğunu düşünür ve utanç duyarlar. Bu da vajinismus konusundaki, kadınların sıklıkla rastlanılan yanlış inançlarındandır.

- Kadınların bu konudaki bir başka yanlış inançları ise, kızlık zarlarının(hymen) çok kalın olduğu, cinsel birleşme sırasında çok kanaması olacağı ve çok ciddi bir ağrı yaşayacağı düşüncesidir. Bu yanlış düşünce, cinsellikle ilgili çok ciddi bir korku duygusunun kadında oluşması anlamına gelmektedir.

 

 

 

Vajinismusun ortaya çıkışı

Türk toplumu olarak bizim kadınlarımızda, vajinismus sorunu, çoğunlukla evliliğin ilk gecesinde açığa çıkmaktadır. Çünkü cinselliğin evlilik öncesi tam olarak yaşanmayışından, evliliğin yasal olarak gerçekleştiği resmi nikah/düğün gecesine kadar açığa çıkmaz.  Pek çok kadın bu sürece kadar, cinsellik konusunda dini ve etik değerlerin arkasına sığınmış olduğunu bu süreçte fark edebilir.

Nadiren de olsa bazı kadınlarda vajinismus sorunu, geçmişte olmadığı halde, doğum, düşük, kürtaj, ameliyat gibi bu alandaki olumsuz yaşam deneyimlerinden sonra da gelişebilir. Ama belirtildiği gibi, bu dyrum çok çok düşük bir oranda ortaya çıkmaktadır.

Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde, bu sorunu çözmek için önemli oranda etkili ve motivasyon, çevrenin çocuk sahibi olmalarına yönelik beklentilerinden güç alır. Cinsel alanda yaşanan bu problemden aile büyüklerinin haberdar olması da çok önemlidir. Çünkü aile büyüklerinin haberdar olması durumunda, bu sorun, kadının üzerinde çok ciddi bir yük haline gelebilmektedir. Eğer sorun aşılamazsa, bu çiftlerde, boşanma oranının yüksek olduğu da gözlemlenmektedir.

            Kliniklere, cinsel işlev bozuklukları ile ilgili, en sık başvuru nedeni vajinismustur. Cinsel sorunlar konusu içinde, toplumda en sık yaşandığı bilinen sorunun da vajinismus olduğu söylenebilir. Bunda en önemli etken cinselliğin Türk toplumunda tabu özelliğini taşımasıdır. Yine aynı nedenle bu konudaki alan araştırmaları istenilen yoğunlukta gerçekleşememektedir. Çünkü bizim toplumumuzda cinsellikle ilgili konuşmak ve sıkıntıları paylaşmak insanlara zor gelmektedir.  Yine de bilinmektedir ki, Türk toplumunda vajinismus sorunu batı ve uzak doğu toplumlarına göre, daha yüksek bir oranda yaşanmaktadır. Tabiî ki bu yorum yapılmış olan araştırmalara dayanılarak ifade edilmektedir.
 
 
            Vajinismusu ortaya çıkaran nedenler;
 
            Vajinismusu ortaya çıkaran, bizim toplumumuz için bakıldığında, pek çok neden saymak mümkündür. İlk olarak söylenebilecek, belki de en yaygın neden  cinselliğin, özellikle kadınlar ve kız çocukları için ayıp ve günah olarak nitelendirilmesi ve bekaret kavramına aşırı önem verilmesidir. Cinsellik hala, toplumumuzda suç ve günah olarak algılanmaktadır. Evli olmayan bir kadının, genç kızların ve kız çocuklarının cinselliğe en yakın oldukları alan, kendilerini karşı cinsten korumaları şeklindeki yaklaşımdır. Genç kızların yaşamları boyunca kendini koruması beklenen ve karşı cinsten birine, evlenir evlenmez farklı bir yaklaşım göstermesi, cinselliği doğal olarak algılaması ve eşine bu anlamda yakınlaşması beklenmektedir.
 
            Vajinismusu ortaya çıkaran nedenleri incelerken özellikle üzerinde durulması gereken bir konu, vajinismusun temelinde bir eş reddi  durumunun olup-olmadığıdır. Vajinismusu ortaya çıkaran neden eğer eş reddi ise, herhangi bir tedavi girişimi olmayacaktır.
 
            Cinselliğin tabu olduğu toplumumuzda, kadınların cinsel organlarını bile tanımadıkları yönünde bilgiler son derece dikkat çekicidir. Doğaldır ki, bu bakış açısına sahip olan kişiler için, cinsel yönden bilgi sahibi olmak ve bir kadının cinsellik alanında talepkar davranışlarının olması, kabul edilemez bir düşünce şekli olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra, özellikle, ilk gece ile ilgili toplumda yanlış bilinenler, genç kızlarda “ilk gece” korkusunu oluşturarak, bu alandaki sorunların ortaya çıkmasını destekleyici bir özellik kazandırmaktadır.
 
            Vajinismus sorunu yaşayan kadınların bir çoğunun geçmiş yaşamında cinsel travmaların da çok önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Bunun dışında, birey olarak, kadının, kendi cinsel rolünü benimsemekte güçlükleri olabilmekte, cinsel kimliklerine yönelik  sorunları varsa da, vajinismus görüntüsü ile, problem kaynağı olarak sorun açığa çıkabilmektedir.
 
            Vajinismus sorunu yaşayan kadın, bu problemi ile ilgili olarak yetersizlik duygusu hissetmeye başlar. Cinselliği yaşayamadığı için, bir yandan da kendini suçlu gibi algılamakta ve yoğun suçluluk duyguları hissetmektedir. Cinsel alanla ilgili olarak hissettiği bu duyguları kadınlar tüm yaşamlarına yaygınlaştırabilmektedir. Sonucunda da kadın, pek çok psikolojik soruna bu şekilde yaklaşabilmektedir.
 
  Vaginimusa neden olan bu kasılmalar, gerçek bir girişim haricinde, yalnızca girişimin hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir. Sadece cinsel ilişki girişimi esnasında değil, jinekolojik muayene esnasında da kasılmalar ortaya çıkabilir ve normal vajinal muayene bile mümkün olmayabilir.

Vajinismuslu kadınların eşleri de bu durumdan son derece olumsuz etkilenirler. Eşlerinde vajinismus sorunu olan erkeklerde, ereksiyon problemleri, cinsel isteksizlik veya erken boşalma şeklinde belirtilerin olması beklenen bir durumdur. Çünkü eşlerinin yaşadığı bu sorun nedeniyle erkekler, kendilerini eşleri tarafından reddedilmiş hissetmekte, eşlerine karşı kırgınlık ve öfke duygusu yaşayabilmektedir.

Vajinismus, bu sorunu yaşayan kadınlar için, sadece bir cinsel işlev bozukluğu olarak algılanmamalıdır. Bu sorun cinsel işlev bozukluğu olmanın yanı sıra, kadınlar için bir somatoform belirtidir. Bu açıklanamayan vücut belirtisi anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, kadınların çözümleyemedikleri durumlardan kaçmak için kullandıkları savunma mekanizmalarının yeterli olmaması nedeniyle yaşadığı stresten kurtulmak için ortaya çıkan ve açıklanamayan vücut belirtilerinin  görülmesi halidir.

Vainismus sorunu yaşayan kadınların pek çoğunda hamile kalma ve doğumla ilgili korkularda bulunmaktadır. Ancak bilinmesi gerekir ki vajinismus sorunu yaşanmasına rağmen hamile kalma olasılığı vardır.

 

Vajinismus Tedavisi

Cinsel işlev bozuklukları arasında, terapiye en iyi cevap veren problem vajinismustur. Cinsel terapiye başlamadan önce, bu sorunu yaşayan kadının jinekolojik bir muayeneden geçmesi önemlidir. Kişinin jinekolojik yönden herhangi bir sorununun olmadığının kesin olarak belirlenmesinden sonra cinsel terapi süreci başlatılabilir. Bu alandaki cinsel terapi, çift görüşmesi olarak yapılandırılır. Bu terapide çiftin sağlıklı bir cinsel yaşam ile ilgili bilgilendirmeleri gerçekleştirilir. Cinsel yaşama ait yanlış inançların düzeltilmesine özen gösterirlir.
Başlık: Ynt: VAJİNİSMUS TEDAVİSİ
Gönderen: psikolog - 04 Ocak 2012, 11:54:19 ös
Vajinismus (vaginismus), bilimsel literatürde ilk olarak 1909 yılında tanımlanmıştır. O zamanlar vajinismus, kadınların bir cinsel fonksiyon bozukluğu ve refleks türü bir savuma hareketi olarak yorumlanmıştır. Ne gibi özellikleri vardır? Nedenleri nelerdir? Vajinismus nasil Terapi edilir?


Vajinismus leğen kemiği bölgesindeki adale sisteminin istek dışı kasılmaları nedeniyle vajina daralmasına nenden olur. Spazm olarak adlandırılan bu kasılmalar cinsel birleşeme veya vajina içerisine tampon benzeri belirli objelerin sokulma düşüncesine karşı verilen bir reaksiyon olarak ortaya çıkar. Bu tip kasılmalar jinekolojik muayeneler esnasında da meydana gelebilir. Psikolojik sorunlar vajinismusun ortaya çıkmasında önemli rol oynar.

Ergenlik çağlarından bu yana bu rahatsızlığı yaşayan kadınlar vajinismusu genellikle ağrılı ve sancılı bir rahatsızlık olarak tanımlarlar. Hastalık, ameliyat veya zor doğum gibi özel durumlar neticesinde de vajinismus ortaya çıkabilir.

Ne gibi özellikleri vardır?

Vajinismus farklı şiddet seviyelerinde ortaya çıkar. En ağır durumlarda jinekolog tarafından vajina muayenesi yapılması dahi mümkün olmaz ve muayene ancak narkoz altında yapılır. Ağır vajinismus yaşayan kadınlar adet dönemlerinde vajina içerisine tampon dahi sokamazlar. Ağır vajinismus vakalarının çok azında vajina içerisine tampon veya parmak sokmak mümkündür, fakat buna rağmen penisin girmesi mümkün değildir. Hafif vajinismus yaşayan kadınlar ara sıra cinsel ilişki yaşayabilir ancak bu sadece ağrılı ve sancılı bir şekilde olur. Bu durumda Disparüni (ağrılı cinsel ilişki) söz konusu olur (Disparüni: hem kadınların, hem de erkeklerin cinsel organlarında ortaya çıkabilen cinsel ilişki sırasındaki ağrı ve sancı hissetme durumudur).

Nedenleri nelerdir?

Vajininismus nedeni tam ve net olarak belli değildir. Ancak hem bedensel hem de ruhsal faktörlerin vajina kramplarına neden olabildiği düşünülmektedir. Örneğin bazı kadınlar doğum veya jinekolojik ameliyatların ardından cinsel ilişki esnasında ağrı ve sancı duymaya başlarlar.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar çocukluk yıllarında cinsel suiistimale uğramış olabilirler. Fakat bunu bilinçli haldeyken genellikle hatırlamazlar, bu durum ancak bir terapötik süreç içerisinde ortaya çıkarılabilmektedir.

Kadınlar genellikle cinsel kapsamlı saldırılara maruz kalmaktadır. Bunlar bazen tek seferlik olaylar, bazen de sürekli ve yıllarca devam eden cinsel suiistimaller halinde gerçekleşmektedir. Cinsel suiistimal, genç kızın kendi duygularına duyduğu güveni kaybetmesine neden olur. Kendi bedenine olan inancı zarar görür. Yetişkinler neyin doğru olduğunu daha iyi bilirler ama çocuklar “hayır” demeye cesaret edemezler. Daha ileriki yaşlarda kadını daha başka yaralanma ve incinmelere karşı koruma fonksiyonu vücut üstlenir.

Suiistimal, aynı zamanda (düzenli) vurma ve dövme gibi bedensel şiddet uygulama şeklinde de gerçekleşebilmektedir. Bu tip olayların çoğu yetişkin erkekler tarafından çocuklara uygulanan şiddet şeklinde gerçekleşmektedir, ancak şiddetin yetişkin kadınlar tarafından uygulandığı olaylar da vardır. Bazı yetişkin kadınlar, sözde cinsellik veya temizlik eğitimi çerçevesinde kız çocuklarını döverler. Bu noktada aşırı utanç ve korku yaratacak şekilde verilen her tür cinsellik eğitiminin, vajinismusa neden olabileceğinin bilinmesi ve çok dikkat edilmesi gereklidir. Psikanalitik çerçevede Elektra kompleksine de dikkat edilmelidir. Eğer kadın kendi kocasını babasıymış gibi görürse bu durum elbette cinsel duygularının açığa çıkmasına engel olabilir. Vajinizmusun bir çok farklı çeşidi var ve vajinismus probleminin ortaya çıkma nedenleri de çeşitlidir.

Cinsel ilişki esnasında birden fazla defa ağrı ve sancı hisseden kadınlarda, bir tür korkma ve kaçma mekanizması veya cinsel birleşmeye karşı fobi durumu gelişir, bu da cinsel ilişkiyi tümden reddetme veya cinsel ilişkiden korkma ve kaçmaya neden olur.

Vajinismus er ya da geç eşler arasındaki ilişkide problemlerin baş göstermesine neden olur. Bu durum genel olarak eşe bağlı değildir. Çoğu kadın örneğin çocuk yapma isteği ortaya çıktıktan sonra ya da boşanmanın eşiğine gelindiğinde bir terapiste başvurmaktadır.

"AYIP-YASAK-GÜNAH" üçgeninden ortaya çıkan Vajinismus: Vajinismus ayrıca "ayıp-yasak-günah" üçgeninde yetişmiş kadınlarda ortaya çıkar. Küçük yaşlardan itibaren aile bireyleri (anne, baba, teyze, hala, dede...) kız çocuklarına cinsel ilişkinin "ayıp, yasak ve günah" olduğunu öğretirlerse, ileri ki yaşlarda ortaya çıkacak olan Vajinismusun tohumlarını ekmiş olurlar. Kültürel kodlar gereği türk toplumunda kız çocuklarına "namus" kavramı yüklenir ve erkekler ile buluşulmaması ve "aile namuslarının" korunulması istenir. Bu durumlarda ileriki yaşlarda kadınlarda Vajinismus ortaya çıkar. "Aman kızım eteğini ört" ", "oranı görecekler", "çok ayıp", "elini oradan çek" diye uyarılarda bulunan aileler kızlarını bu şekilde yanlış "terbiye" etmektedirler. Bedensel ya da psikolojik şiddet Vajinismusun en belirgin ortaya çıkış nedenlerindendir.

YANLIŞ ÖĞRENİLMİŞ CİNSEL MİTLER: "Acıyacak", "Patlayacak", "Yırtılacak", "Delinecek", "KANAYACAK" gibi söylemlerle kullaktan dolma ve yanlış bilgiler edinen genç kızlar ellerinde olmadan koruma refleksi olarak (savunma mekanizması) Vajinismusu bedenlerine davet ederler.

Ne tip terapi imkanları vardır?

Daha önceleri vajinanın çok küçük olduğu zannedilerek, vajinismus cerrahi yöntemler kullanılarak giderilmeye çalışılmıştır. Çok şükür bu uygulama yönteminden artık vazgeçilmiştir. İşin aslı tüm kadınlarda vajina, anatomik açıdan bir çocuğu dünyaya getirecek seviyede genişleyebilen şekilde oluşur. Ancak çok özel ve nadir olarak görülen vajina oluşum hataları bu duruma bir istisnadır.

Yeni terapi yöntemleri, refleks oluşumunun ortadan kaldırılmasına odaklanmaktadır

Cinsel fonksiyon bozukluklarının nedenleri genellikle hem kendi, hem de eşinin (partnerin) cinselliğine ilişkin bilgi eksiğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özel arzu, istek ve fantezilerin eşe anlatılmasından utanılır. Bundan ötürü genel olarak cinselliğe ilişkin bilgi alışverişinin sağlanması ve eşler arasındaki iletişimin düzeltilmesinde cinsel terapinin büyük faydası vardır.

Vajinanın içerisine bir şey sokulması denendiğinde vajina adale sisteminde istek dışı bir kasılma veya tüm leğen kemiği civarında kramp benzeri oluşumlar meydana geliyorsa, vajinismus söz konusudur. Bu tip reaksiyonlar nedeniyle cinsel ilişkiye girmek mümkün olmaz, hatta vajina içerisine bir tampon dahi yerleştirilemez. Vajina kasılmaları kimi durumlarda  kadınların geçmişte yaşamış oldukları şiddet veya bedensel taciz olayları neticesinde ortaya çıkan korku reaksiyonları olarak görülür. Bazı “iyi niyetli” danışmanlar vajina genişletici kullanarak mekanik terapi uygulamasıyla vajinayı genişletmeyi veya vajina ağzını keserek açmayı dahi önerebilmektedir. Ancak böyle bir uygulama hiçbir fayda ve etkisi yoktur, çünkü vajina kramplarının asıl nedeni korku nedeniyle gösterilen reaksiyondur. Bu tip bir uygulama problemi çözmek yerine daha da şiddetlendirebilir, çünkü böyle bir müdahale geçmişte yaşanmış olan travmanın tekrar tekrar yeniden yaşanmasına neden olur.

Tutucu ve muhafazakar aile ortamlarında yetişmiş kadınlar arasında da vajinismus çok sık rastlanır. Zira anne tarafından her zaman, gövdenin alt bölgesinin daima acı ve sancılara neden olduğu tekrar tekrar söylenerek, kızlık ve saflığın bozulmasının ve genel olarak her tür cinsel ilişkinin ağrı ve sancılara neden olacağına dair korkularla büyütülürler. Cinsel danışmanlık hizmeti kapsamında bu tip kadınlara öncelikle nelerin acı ve ağrılara neden olduğu tam olarak açıklanır. Burada elbette sırf acı ve sancılar değil, bilakis cinsellikle birlikte ortaya çıkan düşünceler de ele alınır. Bu sayede kelimenin tam anlamıyla ağrısız ve sızısız kendi cinselliğine kavuşması sağlanır.

Bu noktada, öncelikle vajinismus hala daha kadınların bir aşırı hasiyet durumu olarak kabul eden kadın hastalıkları doktorlarına bir eleştiride bulunmak istiyorum:

Kadınlara, cinsel ilişki öncesinde alkol almalarını veya sakinleştirici hap içmelerini tavsiye etmek, tamamen bir düşüncesizliktir! Kadınlar hala daha bu tip tavsiyeleri jinekologlarından duymakta ve umutsuzca bu tavsiyelere uymaya devam etmektedir.

Zira vajina adale sistemindeki kasılmalar öylesine güçlüdür ki, bu tip gevşetici maddeler hiç bir etki sağlayamaz, yoksa bugün bir çok kadın alkol ve uyuşturucu bağımlısı olurdu.

Alkol ve diğer uyuşturucuların, vajinismusun üstesinden gelmesi mümkün değildir! Aksine bu maddeler, başka problemlerin de oluşmasına neden olacaktır.

Bazı kadın hastalıkları uzmanları tarafından önerilmekte olan cerrahi yöntemlerle vajina “genişletme” uygulamaları da benzer şekilde hiçbir fayda sağlamaz.

Vajinismus problemi yaşayan kadınların, jinekoloji doktoru muayenehanelerinden ne sıklıkta kendi kendilerine zarar verme hatta intihar etme düşünceleriyle ayrıldıklarını ve nasıl bir çöküş yaşadıklarını bilmek gerçekten ilginç olurdu. Benim görüşmüş olduğum kadınların sayısını dikkate alırsak bu durum hiçte az değildir.

Vajinismus sorunu yaşayan bir kadın için jinekolojik muayene ÇOK hassas bir an olabilir:

Zira çok kolay zarar görebileceği ve yaralanabileceği bir durumdadır; vajinasının içerisine zorla bir şeyler sokulacağından korkmaktadır; kontrolü teslim etmede zorluk yaşamaktadır; evli olsa bile, genellikle hala daha bakiredir; belki de bir tür cinsel suiistimal veya şiddet yaşamıştır; daha şimdiden yaşayacağı acı ve sızıları hissediyor olabilir ve neticede, normal olarak bir erkek tarafından kendi mahremiyet inançlarıyla çatışan bir işleme tabii tutulmak üzere, yarı çıplak bir vaziyette yatmaktadır ve bundan korkar.

Avusturya Melbourne’de yapılan bir pilot çalışma, cinsel suiistimal ve şiddete uğrayan çoğu kadının jinekolojik muayeneleri oldukça travmatik bulduklarını göstermiştir.

Vajinizm kapsamındaki psikolojik problemlerin mümkün olduğunca kısa sürede yetkin bir cinsel danışman veya cinsel terapist ile görüşülmesi gereklidir. Aksi takdirde ortaya çıkan psikolojik problemleri yanlış değerlendirme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum çok fazla zaman kaybına neden olabilir.  (Abdullah Özer)
Başlık: Ynt: VAJİNİSMUS TEDAVİSİ Psikolog Hüseyin KAÇIN 0 555 326 22 91
Gönderen: psikolog - 13 Şubat 2012, 04:11:24 öö
27 Mart 2011 Pazar akşamı TV5 Ana Haber Bültenindeki söyleşide
"eşcinsellik hakkında"
gündemdeki eşcinsel parti adaylarının varlığını konu alarak konuşma yaptı.

http://www.youtube.com/watch?v=u1iMl9dDm-o&feature=related  tıklayınız


http://www.youtube.com/watch?v=tYzUWd-BFag&feature=related tıklayınız


26/12/2011 tarihli Radikal Gazetesinde sitemiz ve eşcinsel terapiler hakkında
yayınlanan makaleye ulaşmak için tıklayınız

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1073587&Yazar=PINAR_OGUNC&Date=26.12.2011&CategoryID=97#
Başlık: Ynt: VAJİNİSMUS TEDAVİSİ Psikolog Hüseyin KAÇIN 0 555 326 22 91
Gönderen: psikolog - 28 Haziran 2012, 04:25:41 ös
...