Gönderen Konu: Hem yurtdışında kalıp hem başarılı bir iş sahibi olabilir miyim? (18.10.2014)  (Okunma sayısı 3546 defa)

bureax

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • İleti: 62
    • Profili Görüntüle
sessiz_gemi

Psikolog Hüseyin Kaçın ( 0 555 326 22 91 ) Terapi Notları (terapi tarihi 18.10.2014)

Neden Buradayım
Ailemle zaten anlaştığımız konularda tekrar tekrar tartışıyoruz. Yıpranıyorum. Mevcut sorunlar nasıl çözüme ulaşacak?

Yurtdışında yaşamak istiyorum. Oradaki iş ve yaşam deneyimlerini değerlendirmek istiyorum. Ancak farklı bir ülkede yaşarsam aileme nankörlük edermişim gibi geliyor. Bu baskı sebebiyle adım atamıyorum. Bu tıkanmayı nasıl aşabilirim?

Hem yurtdışında kalıp hem başarılı bir iş sahibi olabilir miyim?

Terapi
Duygusal olarak aşırı bir şekilde ailene bağlısın. Ailen senin üzerinde virüs etkisi yaratmış. Virüs bulaştırmış sana. Onları içselleştirmişsin. Özellikle de babanı hala içinden atamamışsın. Ailenin bulaştırdığı virüs seni öldürmeyecektir. Ancak zayıflatacak ve seni onlara bağımlı kılacaktır. Bu durum senin sağlıklı karar vermeni engelliyor. Annenle babanla savaştıkça zevk alıyorsun egonu tatmin ediyorsun bu yanlış. Tartışma başlayınca oltaya geliyorsun tuzağa düşüyorsun. Ama şu an hem mesafe, hem başarı olarak aranızdaki fark büyük. Sen İstanbul'dasın, hatta bazen de yurtdışındasın. Ailen üçüncü ligde. Sen süper lige çıktın. Onlarla bir daha bir daha maç yapmana lüzum yok. Yenilen pehlivan güneşe doymazmış. Onlar seni tartışma için tahrik etse de sen mücadeleye girmeyeceksin. Onların seni düelloya davet etmesi normal. Çünkü yenilen onlar. Sen maça çıktın açık ara farkla yendin.

Yurtdışı konusunda alacağın kararlarda akrabalarını düşünmemen gerekiyor. Buna "bencillik yapmak"tan ziyade "kendi hayatını kurmak" denir. Babanın ve abinin yaptığı gibi. Tam İngiltere'ye gidecekken baban geldi ve senin duygusal olarak etkilenmen için "ya babaannen de rahatsız bakalım ne olacak sonu" gibi konuşsa da senin umrunda olmamalı. Uzakta da olsan kendi hedefinin yolunda devam etmelisin. Oysa sen uzaklardayken bile kara kara düşünüyorsun. Yanına gelirlerse çatışmaları nasıl çözerim diye hesap yapıyorsun. Onların senin yanına gelmesi senin umrunda olmamalı. Senin işin çıkmalı onlara uzak olmalısın. Kendi hedeflerine odaklı olmalısın.

Geçmiş yurtdışı tecrübende başarılı olmanın nedeni kendi evindeki, kendi ülkendeki baskıdan kurtulman. Zira Türkiye'de tanınıyorsun ve maruz kaldığın baskı büyük. Buradaki geçmişinden kaynaklanan özgüven eksikliğin kayboluyor. Yurtdışındayken başarı için 1 efor sarfedip 10 meyve alıyorsun. Öğrenme sürecin hızlanıyor. Yurtdışında 3-5 sene kalmak sana seviye atlatir. Sonrasında Türkiye'de devam etmeli seviye atlamaya devam etmelisin. Ha eğer yurtdışında maddi manevi başarı saglayabiliiyorsan burada 5 lira kazanacakken yurtdışında 15 lira kazanabileceksen bu başarı olur. Bugünden itibaren ailenle değil işine odaklan. Kendine odaklan. Ailenin etkisinde olman senin iş sürecini de yavaşlatıyor. Büyük adımlarla ilerlemen gerekirken aileni düşündüğün için ufak ufak adımlarla ilerliyorsun. Aileyle ilgili duruma çözüm getirdiğinde asıl başarı patlaması o zaman olacak.

Uygulanan Kararlar
Ailemle tartışma durumları oluştuğu zaman kendimi tuttum. Tam sinirim bozulmuş patlama yaşayacakken lafı değiştirdim. "Baba bu bana söylediğin sözler var ya" diye önce sinirlendim, sonra kendimi tutup "aslında bir düşünmek gerekir mantıklı olabilir" diye çevirdim. Tarışmaya girmdim, geçiştirdim. Zihnim rahatladı. Zaman ve enerjimi kendime sakladım.

Keşke dememek için yurtdışına çıkacağım. Her ne kadar şu anda bana yanlış da görünse birkaç sene içinde düşüncemin değişeceğime inanıyorum. İyi ki kendi bildiğimi yapmışım diyeceğime inanıyorum.

Yurtdışında neler yapabileceğimi düşündüm.

Sonuç
Aile tartışmalarından vazgeçtim. Zihin enerjimden tasarruf edip işime odaklandım. Bu durum iş performansıma olumlu yansıdı.
Ailemin beklentilerine duyarsız oldum. İyi niyetli olmaya devam ettim.
Yurtdışını da kapsayan beş senelik iş planı yaptım.

sessiz_gemi