Gönderen Konu: Ecevit sendromu: 'Folie a deux' ( genelde birbirini çok seven iki kişi )  (Okunma sayısı 22561 defa)

psikolog

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 4097
    • Profili Görüntüle
Uzmanların verdikleri bilgilere göre, ruhen sağlıklı birey, psikolojik sorunları olan ötekiyle, yani psikopatolojik aksaklıklar görülenle etkileşime girdiğinde, gördüğü şey karşısında şok olur ve gerilir. Aktif yani birincil ile pasif yani ikincil hasta arasındaki özdeşleşmenin kaynağı sevilene, güvenilene ve saygı duyulana sempati ya da taklitten kaynaklanabilir. İkincinin yani sağlıklı olanın ne derecede etkileneceğini de kişiliği belirler. Zayıf bir karakter daha kısa sürede ruhsal dengesizlikleri özümseyebilir ve ‘‘Folie a Deux’’ gerçekleşir.

Özdeşleme üç aşamalıdır. İlkinde sağlıklı bireyin savunma mekanizmaları yıkılır. Toplumdan kopma, duygusal yoksunluk gibi bu dönemde beyin yıkama, sağlıklı kişiliğin çözülmesini hızlandırır. İkinci aşamada baskın, hasta kişilik kurtarıcı olarak görülür ve özdeşleşme başlar. Ruhsal sağlığını giderek yitiren ve bir başkasının kişiliğiyle bütünleşen pasif hasta, bilinçli ya da bilinçaltı bir başkası olmaya başlar. İki insanın tüm fikirlerinin, davranışlarının, duygularının tıpatıp aynı olması üçüncü aşamadır. Bu bütünleşme hipnoza da benzetilir.

‘‘Folie a Deux’’ vakalarının yüzde 90'ına ailelerde rastlanır ve birinin baskınlaşması, diğerinin pasifleşmesi modeliyle açıklanır. Bu patolojik ilişkide baskın olan gerçek hayatla ilişkiyi kuran, sürdürendir, diğeri ise bu bağımlılığın gereklerini yerine getirendir.

TEŞHİS VE TEDAVİ

Hastalar ruhsal yardım istemediğinden ve toplumda son derece rasyonel, sağlıklı bir portre çizmeye çalıştıklarından ‘‘Folie a Deux’’ teşhisi çoğunlukla ıskalanır. Bu bireyler genelde normal ile anormal arasında gelgitler çizerler. Ancak intihar etmeleri ya da cinayet işlemeleri gibi durumlarda adli yetkililer, psikiyatrlar ve ruh sağlığı uzmanı olmayan, ancak hastayla iletişim kurabilen profesyoneller devreye girer. Paranoyak ebeveynler, çocukları can güvenliği nedeniyle kendilerinden alınmak istendiğinde özellikle tehlikelidirler.

‘‘Folie a Deux’’ esaretindeki kişiler ağır psikoz vakaları değildir. Bir yakınıyla uzun süreli bir arada olmasıyla gelen, gerçeküstü inançlara kapılmış, etkileyici kişiler olduğu gözlenir. ‘‘Folie a Deux’’te, eşlerden birinin şizofreni teşhisi kesinleşirse bu yönde tedavi uygulanır.

Şizofren olmayanlarda psikoterapi desteğiyle ‘‘Folie a Deux’’ aşılabilir. Yanılmalar dış dünyaya karşı bir tür savunma mekanizmasıdır. Terapinin ilk adımı, ikilinin tamamen ve uzun süreli ayrılmasıdır. Ancak bunun sadece 40 vakada olumlu sonucu gözlenmiştir. Ayrılık kimilerinde çevreye düşmanca davranışları keskinleştirir. Tedavide ayrılığın yanı sıra ruhsal dengesizliğe göre ilaç tedavisi de gerekebilir.

http://www.hurriyet.com.tr/psikologlara-gore-ecevit-sendromu-folie-a-deux-83924